Oljeprisen har blitt mer enn halvert de siste månedene, og nå melder flere selskaper om kutt i sine investeringer. Occidental Petroleum Corporation har satt driftsinvesteringsbudsjettet for 2015 til 5,8 milliarder dollar i 2015, som betyr en reduksjon på hele 33 prosent fra 8,7 milliarder i 2014.

Det fremgår av selskapet kvartalsrapport torsdag.

Rammer oljeservice

Slike kutt ventes å ramme oljeservicenæringen hardt, en sektor som i følge bransjen selv sysselsetter en kvart million nordmenn. DNB kuttet i dag kursmålene for Subsea 7, nettopp på forventningen om dårligere ordreinngang.

Les også:  DNB: Tøffe valg for oljeserviceselskap

- Vi kan jo ikke spørre Mæland om å få riggene i drift igjen

  Oljenæringen spås en nedgang på 7 prosent i 2015

Gigant kutter

Samtidig som Occidental Petroleum kutter, kommer tilsvarende melding fra giganten ConocoPhillips. De regner nå med å bruke to milliarder dollar mindre på investeringer enn varslet så sent som i desember, noe som tilsvarer et kutt på 15 prosent.

«I påvente av svake råvarepriser i 2015 har selskapet ytterligere redusert driftsinvesteringene til 11,5 milliarder dollar fra 13,5 milliarder dollar varslet tidligere.», heter det i en melding fra selskapet.

Nedjusteringen kommer både i form av kutt i pågående leteprosjekter og utsettelsen av store nye prosjekter.

 Les også: – Man skal langt ned i kjelleren

Kutter ikke raskt nok?

Oslo Børs har falt svakt torsdag, tynget nesten egenhendig av Statoil, som falt markant etter at Royal Dutch Shell la frem en svak kvartalsrapport torsdag morgen.

-Store europeiske oljeselskaper får juling i dag som følge av Shell-rapporten, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans.

Shell rapporterte et justert resultat på 3,3 milliarder dollar for fjerde kvartal 2014, solid under forventnignene om 4,1 milliarder dollar, som var snittet blant analytikere Bloomberg var i kontakt med.

Markedet fokuserer imidlertid mest på at Shell vil kutte driftsinvesteringer med 15 milliarder dollar i perioden 2015-2017, noe som vurderes som for lite, ifølge Olaisen.

Han sier at mange store investorer mistenker og frykter at de store oljeselskapene ikke klarer å kutte investeringsbudsjettene sine raskt nok, og at Shells investeringsplaner underbygger dette.

Les også:

Her er det noen som posisjoner seg for et utbyttekutt i Statoil

  Luften gikk ut av Gazproms resultater

120 mister jobben i subsea-bedrift (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.