Selv om Statoil-sjef Helge Lund til slutt fikk komme og fortelle finanskomiteen på Stortinget hvordan de mener den nye oljeskatten vil ramme selskapet, er det et bredt flertall i komiteen for en skjerpet petroleumsskatt.

Allerede mandag vil skatteskjerpelsen bli vedtatt i Stortinget, mot bare Fremskrittspartiets stemmer.

– Det er bra at vi får et bredt flertall. Dette vil bidra til en større kostnadsbevissthet i oljebransjen, og over lengre tid bidra til en mer balansert utvikling i norsk økonomi, sier leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen (Ap), til NTB.

Næringen raste
Statoil-sjefen og andre toppledere rykket i mai ut i Dagens Næringsliv, og mente at regjeringens forslag truet et av oljenæringens aller viktigste konkurransefortrinn, nemlig de stabile og forutsigbare rammevilkårene.

Skatteskjerpelsen handler om å senke satsene for friinntekt ved petroleumsinvesteringer fra 7,5 til 5,5 prosent per år.

Lund kritiserte også politikerne for å ikke involvere næringen, noe som resulterte i at den mektige sjefen i Statoil likevel fikk komme til finanskomiteen og legge fram sitt syn.

– Vi har hatt en omfattende dialog med næringen, og jeg mener at våre argumenter har stått seg godt i møte med dem, sier Micaelsen.

Statoil-press?
Høyre og Kristelig Folkeparti er derimot kritiske til prosessen, og vil ha en grundig vurdering av konsekvensene i skatteomleggingen i regjeringens forslag til statsbudsjett som kommer i oktober.

Tidligere i juni utsatte Statoil sine investeringsplaner for Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet. Da antydet KrFs miljøpolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad at det var for å presse Stortinget.

– Statoils hensikt med denne nyheten er antakelig å sette press på Stortinget foran behandling av revidert. For KrF er dette tvert imot en gladnyhet, sa Ropstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.