2016 blir tøft og aller verst i oljefylket Rogaland, viser ny undersøkelse.

– Jeg har nok ikke opplevd verre tider enn dette.

63 år gamle Magne Orstad på Klepp på Jæren er en av de virkelige veteranene i oljeserviceindustrien i Rogaland. Siden 1968 har han jobbet i familiebedriften Malm Orstad. Selskapet startet med satsning på landbruk, men har de siste tiårene satset fullt på oljeindustrien. Nå får Orstad baksmellen når oljeselskapene kutter investeringer og aktivitet.

– Vi forsøker nå å satse mer på andre bransjer. Det er ikke umulig å få det til, sier Orstad.

– Vi budsjetterer med samme omsetning neste år som ifjor, men det forutsetter at vi lykkes med satsningen vår på andre omrøåder, sier Orstad.

Så langt ser han ikke mye håp om noen snarlig bedring i oljeindustrien.

Lavere omsetning

Orstad er ikke alene om å spå tøffe tider fremover. Det viser en fersk undersøkelse foretatt av næringsforeningene i landets storbyer. Undersøkelsen som er foretatt i siste uken i november og første uken i desember av rådgivningsselskapet Advicia, viser at 17 prosent av de 1774 spurte bedriftene venter omsetningsnedgang neste år.

Og verst er det i oljefylket Rogaland der 35 prosent av de spurte venter fall i omsetningen. Undersøkelsen viser samtidig at langt færre venter omsetningsøkning enn før. 46 prosent venter å øke omsetningen mot 58 prosent ved inngangen til 2015. Samtidig viser undersøkelsen at 31 prosent av de spurte venter resultatnedgang i inneværende år. 33 prosent venter økt resultat.

Fra topp til bunn

Den kraftige nedturen i oljeindustrien har ført til at Rogaland har gått fra å være et av de beste jobbfylkene i landet til å havne på bunnen. 4,3 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland er nå arbeidsledige. Det er 4900 flere enn på samme tid ifjor, viser statistikk fra Nav.

Også Magne Orstad har kuttet bemanningen.

– I løpet av det siste året har vi redusert antall ansatte med mellom 20 og 25. Nå er 20 av de 120 ansatte permitterte, sier han.

Rundt 17 prosent av de spurte bedriftene i undersøkelsen regner med å kutte bemanningen fremover. Og igjen er Rogaland verst. Der venter 27 prosent å kutte bemanningen. Hele 42 prosent av bedriftene i Roagaland som planlegger kutt, venter kutt mellom 11 og 25 prosent av staben.

Fem prosent av bedrftene som ser for seg bemanningsreduksjoner, venter kutt på mer enn 50 prosent av staben, Men det går bedre i andre regioner enn Rogaland. 61 prosent av de spurte venter tilnærmet samme bemanning neste år som i år, og 22 prosent venter å ansette flere.

 

Les også: - Ikke la det ose olje av cv-en din

 
Nå flytter folk fra oljebyen

Flere oljeserviceselskaper vil få problemer
 

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.