Han gjorde oljeserviceselskapet Øglænd System til en eksportsuksess som i 2017 ble priset til over to milliarder kroner da Liechtenstein-baserte Hilti overtok kontrollen. Nå vil 79-årige Gunnstein Austigard gjøre en ny eksportvinner av oljeteknologiselskapet Ex-Tech. Stikkordene er salg og markedsføring.

– Produkter alene lager ikke vei i vellingen, sier Austigard.

– Så her kommer Gunnstein i sin beste alder og tenker industriell utvikling, sier Ex-Tech-sjef Jan Holm.

– Beste alder … nå lurer jeg på hva han vil oppnå, sier Austigard med et smil, før han forklarer sitt engasjement i fremskreden alder:

– Dette er et yrke, en jobb, men også en hobby. Det slipper ikke taket selv om en blir eldre.

Øglænd solgt for tidlig

Austigard irriterer seg ennå over at hans hjertebarn Øglænd System ble solgt utenlands. Det første salget av bedriften, til det svenske Segulah-fondet i 2013, ble presset gjennom av passive medeiere mot Austigards ønske. Familien fortsatte likevel som eier av 15 prosent av selskapet ved siden av svenskene. Etter salget i 2017 har familien også reinvestert to tredjedeler av salgsgevinsten i den tyske Hilti-trusten som nå kontrollerer Øglænd System. Sønnen Geir er fortsatt toppsjef i Øglænd System.

– Jeg er litt fortvilet og irritert over å se på alt det fantastiske som skjer i norsk industri. Vi utvikler produkter, ligger langt fremme og skaper ting, men når det kommer til det stadiet at du skal ut og legge verden under deg – nei, så er det ikke penger, sier Austigard.

– Det er da en kan høste. En må ha is i magen, men vi mangler den kunnskapen i Norge. Vi er ikke gode nok til å få produktene ut i verden. Derfor ser vi stadig vekk at firmaer blir solgt, og at utlendingene gjør business på norske ideer, sier han.

Han mener det egentlig ikke er kapitalen som er det største hinderet mot å bygge norske eksportsuksesser, men norske investorers innstilling. For øvrig presiserer han at familien er fornøyd med Hilti som eier.

Kontaktnett i Østen

Austigard-familiens investeringsselskap Futurum Utvikling er nå blitt største aksjonær med 34,4 prosent eierskap i Ex-Tech etter å ha skutt inn 20 millioner kroner i emisjoner de siste årene. I Norge og Frankrike produserer selskapet eksplosjonssikkert utstyr til bruk i olje- og gassinstallasjoner. Det har gått trått. Virksomheten ble startet allerede i 1991. Nye eiere og teknologisjef Ingulf Egeland kom inn i 2011, uheldigvis rett før oljeboblen sprakk og sendte markedene nedover. Nå har Austigard tatt grep, skutt inn penger og satt inn Jan Holm som ny sjef. I gruppen havnet omsetningen i 2018 på rundt 60 millioner kroner, med et nullresultat. I år er målet 100 millioner i driftsinntekter. Teknologisjef Egeland mener markedet er voksende, mye fordi digitalisering krever stadig flere sensorer som må eksplosjonssikres ute i prosessanleggene.

– Litt av det som har trigget meg i Ex-Tech, er at bedriften har mye til felles med Øglænd System. Selskapet jobber innen olje- og gass, en har samme kundemasse og samme muligheter. Det er kjente personer og kjent kundemasse for meg, sier Austigard.

Selv jobbet han halvannet år i Singapore på 90-tallet for å markedsføre Øglænd System. Senere ble det opphold både i Malaysia og Kina for å bygge opp fabrikker og drive salg. Nå skal han trekke på de samme kontaktene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.