De sitter inne på det lille møterommet hos IKM på Sola. Marsipankake står på bordet og smilene sitter løst hos oljeservicegründer Ståle Kyllingstad og Kjetel Digre fra Aker BP. Digre har flere grunner til å være fornøyd. Etter å ha blitt satt 12 måneder på «tørkeloftet» av Equinor da han gikk til konkurrenten Aker BP, er han endelig klar for jobben som sjef for driften av oljeselskapets felt på norsk sokkel.

– Jeg hadde vel ikke trodd at de skulle bruke kontrakten fullt ut, siden jeg ikke hørt om eksempler der det er gjort før, sier Digre om tiden han måtte vente på å få begynne i ny jobb.

Nå er Digre i gang igjen. Og det første eksterne oppdraget er signering av en ny storkontrakt med Ståle Kyllingstads IKM Testing. I de seks neste årene skal IKM Testing ha ansvaret for testing, inspeksjon og rengjøring på Aker BPs installasjoner på norsk sokkel. Det betyr årlige leveranser på rundt 100 millioner kroner. Den faste perioden på seks år kan forlenges med ytterligere tre år.

Aldri travlere

Da Kjetel Digre signerte gigantkontraktene for utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, var det oljekrise. Nå er oljeprisen over 60 dollar fatet og situasjonen snudd på hodet i bransjen.

– Vi har ikke hatt det travlere på ti år. Det virker som om oljeselskapene nå har fått troen på at vi skal ha en langsiktig oljepris på dette nivået, sier Ståle Kyllingstad.

Det gir seg utslag i at aktiviteten øker for selskaper som IKM og datterselskapet IKM Testing.

– Vi får mer vedlikehold, både fordi installasjoner må vedlikeholdes når levetiden økes i kjølvannet av ny aktivitet, og fordi en må ta igjen vedlikehold som kanskje er utsatt, sier Vidar Haugland, som er sjef for IKM Testing i Norge og ansvarlig for en omsetning på rundt én milliard kroner.

Det har vært en tøff uke for oljeprisen som har stupt de siste dagene, og prisen er nå på det laveste nivået siden starten av mars – til 61,68 dollar fatet.

Dette hadde Kyllingstad ikke sett komme.

– Jeg er overrasket over det bratte fallet, selv om jeg mener at alt over 60 dollar fatet er en sunn oljepris. Men et så kjapt fall på nesten ti dollar viser hvor ustabil oljeprisen er, sier Kyllingstad, og fortsetter:

– Jeg tror dette er en utvikling vi som industri bare må vende oss til.

Ansetter flere

Det er store såkalte utbygginger når eksisterende felt, såkalte feltnære utbygginger, som blant annet gir mer vedlikehold og større aktivitet på sokkelen. Den økte aktiviteten gjør at IKM igjen skal ansette flere.

– Vi regner med mellom 150 til 200 nå i år, sier Ståle Kyllingstad.

– Og hva med lønnsomheten?

– Den øker. I år regner jeg med en margin før skatt på rundt fem prosent, sier Kyllingstad.

I år regner Kyllingstad med en omsetning på rundt 3,5 milliarder kroner i IKM Gruppen. Det betyr et resultat før skatt på 175 millioner kroner. I 2018 tjente konsernet 36 millioner kroner før skatt, mens 2017 ga et underskudd på 173 millioner kroner før skatt.

– Det er definitivt bedre tider i bransjen. Kostnadene er kommet ned, aktiviteten har økt og vi tjener igjen penger, sier Kyllingstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.