Tirsdag kunne konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker igjen lese det som skal være et mulig salg av oljeserviceselskapet Aker Solutions. Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker er største aksjonær i Aker Solutions.

– Det som blir skrevet blir fulgt med argusøyne av ansatte i våre selskaper. Det er en del uro rundt dette. Det skal jeg ikke legge skjul på, sier Tranøy.

I rundt 30 år har Tranøy vært tillitsvalgt, de siste 20 årene som den mest fremtredende tillitsvalgte i Aker-systemet.

Rykter

Ifølge oljeavisen Upstream har kinesiske COOEC i en måneds tid vært i samtaler om et mulig kjøp av subseadivisjonen av Aker Solutions. Konsernsjef Jin Xiaojin i COOEC benekter ikke at hans selskap er interessert, skriver avisen.

– Vi utelukker ikke noen muligheter, sa Jin til Upstream på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston mandag.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ønsker ikke å kommentere Upstreams opplysninger.

– Disse ryktene har vært skrevet om tidligere. Rykter og spekulasjoner kommenterer vi ikke. Det er intet nytt å melde, sier Kigen.

I mars meldte Finansavisen at Halliburton var i forhandlinger om et kjøp av Aker Solutions. Den gang avviste gode kilder overfor Dagens Næringsliv at et salg var nært forestående. Også denne gang avvises det at det forhandles om et salg av selskapet. Imidlertid er det fra Akers side aldri lagt skjul på at selskapet vurderer ulike alternativer for Aker Solutions.

Åpne for salg

Akers toppsjef Øyvind Eriksen sa i et større intervju med DN i romjulen at Aker åpner for allianser og transaksjoner. Det samme gjentok selskapets hovedaksjonær Kjell Inge Røkke for 1,5 uke siden.

– Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut, skrev Røkke.

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker ønsker ikke å kommentere Upstreams artikkel, men understreker at de tillitsvalgte følger med på konsolideringen som nå skjer i bransjen.

– Alle våre selskaper har hatt ulike eierskap opp gjennom historien. Vi er tilfreds med eierskapet vi har og ser ingen sterke behov for å endre på det. Samtidig ser vi at det skjer ting i den globale oljeindustri blant annet som en konsekvens av nedgangen i oljeprisen. Konsolideringen i bransjen er jo noe vi følger observant med på i likhet med alle andre. Hvorvidt det får konsekvenser for våre selskaper får tiden vise, sier Tranøy.

– Det som hele tiden vil være vårt utgangspunkt er om endringene er å betrakte som en styrking av våre selskapers utviklingsmuligheter fremover og dermed de ansattes trygghet for arbeidsplasser. I tillegg har du den nasjonale dimensjonen, altså viktigheten av å opprettholde strategisk viktige næringer for Norge, sier Tranøy.

Et salg av Aker Solutions vil kreve godkjennelse fra norske myndigheter.(Vilkår)

Elsykkel vs. landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert: