I regn og vind samlet 1200 arbeidere seg fredag til kakefest på plateverkstedet til Kværner på Stord, for å feire at selskapet har fått tildelt Satoils totalkontrakt verdt fem milliarder kroner for oppgradering av Njord A-plattformen.

– Mmm. Himmelsk. Marsipan, krem, bringebærsyltetøy og god kakebunn. Mmmm. Kjempegod, sier olje- og energiminister Terje Søviknes om det han kaller «hvit dame», marsipankake med krem.

– Vi kaller det «hvit dame» her på Vestlandet, det er marsipankake med krem og tradisjon å servere her på Stord når man får kontrakter. Det er kake til alle og god feiring, supplerer Statoils direktør for prosjektutvikling, Torger Rød.

– Nå står vi midt i kakefesten i platehallen. Stemningen er fantastisk. Bakeren på Stord ble den første som opplevde ringvirkningene av dette, sier Søviknes og tar en skje til med marsipankake.

Det tradisjon med  marsipankake med krem på Stord når man får kontrakter. 
Det tradisjon med  marsipankake med krem på Stord når man får kontrakter.  (Foto: Eivind Senneset)

Store kaker

– Det er mye store kaker her. Den første ringvirkningen går til kakebakerne på Stord, Verdal og i Oslo, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan om kakehavet i verkstedhallen, og legger til at «vi feirer over hele landet».

Kontrakten utgjør rundt 3000 årsverk for Kværner, der mesteparten av arbeidet vil skje hos Kværner på Stord og Aker Solutions i Bergen. 

Mens arbeiderne spiste kake fikk de se olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tale om ringvirkninger fra en oppbygd scene, som rockebandet Vamp vanligvis bruker til sine konserter.

– Dette betyr mye for lokalsamfunnet i form av lokale arbeidsplasser, sier Søviknes, og legger til at kontrakten «symboliserer det regjeringen ønsker å få til oljepolitikken».

– Vi ønsker å få maksimalt ut med olje og utnytte mindre funn, og opprustning av Njord fører til begge deler, sier Søviknes.

Njord A ble bygget på Stord for 20 år siden, og blant arbeiderne ble det fredag sagt at Njord etter 20 år hadde kommet hjem til Stord.

Kommet hjem

– Folk her opplever at Njord har kommet hjem. Det er veldig morsomt, sier Statoil-sjef Rød om plattformen som ble bygget da oljeprisen var lav, og som også oppgraderes under lav oljepris. Rød sier den 20 år gamle plattformen skal rustes opp til 20 nye år med oljeproduksjon.

– Det er veldig viktig for Statoil og partnerne at vi kan produsere i 20 nye år. Vi har fått riktige kostnader. Det er viktig å kunne lage slike robuste og lønnsomme prosjekter med lav oljepris, sier Rød.

Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan (til venstre) og Statoils direktør for prosjektutvikling Torger Rød signerer kontrakten kringsatt av presse, ansatte og gjester.
Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan (til venstre) og Statoils direktør for prosjektutvikling Torger Rød signerer kontrakten kringsatt av presse, ansatte og gjester. (Foto: Eivind Senneset)

På scenen undertegnet Rød kontrakten sammen med Haugan, som sier avtalen nær dobler Kværners ordrereserve fra 6,5 til over 11 milliarder kroner.

– En stor del av jobben vil bli gjennomført i Norge, siden vi har klart å gjennomføre kostnadsforbedringer, sier Haugan.

Han mener Kværner «har vært forskånet for de største rundene med oppsigelser», men at også de har nedskalert virksomheten de siste årene. 

Satser på lærlinger

Kontrakten gjør det mulig for Kværner å satse mer unge.

– Det er veldig viktig for oss å få denne jobben, blant annet fordi vi kan fortsette vår satsing på lærlinger, sier Haugan.

Aker Solutions er blitt tildelt kontrakt for design-ingeniørtjenester for oppgraderingen av Njord A-plattformen. Kontrakten er verdt rundt én milliard kroner.

Kontrakten innebærer en full oppgradering av skrog og plattformdekk. Plattformen er planlagt levert våren 2020. Kværner har også opsjon på oppkoblingen offshore når Njord A er tilbake på feltet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En laptop med Njord-skjermsparer står igjen på scenen mens gjester og ansatte spiser kake.
En laptop med Njord-skjermsparer står igjen på scenen mens gjester og ansatte spiser kake. (Foto: Eivind Senneset)
Oskar Bø Hallaråker fra Bømlo er lærling i Kværner og jobber med plattformen. Han arbeider med tilpasning av pontongene. – Kontrakten er kjempeviktig for alle i bedriften, ikke minst alle de nye og kommende lærlingene, sier han.
Oskar Bø Hallaråker fra Bømlo er lærling i Kværner og jobber med plattformen. Han arbeider med tilpasning av pontongene. – Kontrakten er kjempeviktig for alle i bedriften, ikke minst alle de nye og kommende lærlingene, sier han. (Foto: Eivind Senneset)
Kværner har landet en omfattende kontrakt på opprustning av Njord A-plattformen.
Kværner har landet en omfattende kontrakt på opprustning av Njord A-plattformen. (Foto: Eivind Senneset)