Olje- og gasselskapet Aker BP overrekker fredag en massiv investeringspakke til olje- og energiminister Terje Aasland med investeringer på over 200 milliarder kroner.

Det betyr kontraktsbonanza for leverandørindustrien.

Nær 50 mrd.

Aker Solutions har signert kontrakter for utviklingsprosjektene Yggdrasil (tidligere Noaka), Valhall PWP-Fenris og Skarv-satellittene, ifølge en melding fra selskapet fredag.

Totalt gir prosjektene en ordreinngang på nær 50 milliarder kroner i fjerde kvartal 2022. Dette er leverandørselskapets største ordreinngang noensinne.

– Denne rekordhøye ordreinngangen vil sikre høyt aktivitetsnivå og forutsigbarhet ved alle Aker Solutions lokasjoner rundt om i Norge, i tillegg er mange av våre internasjonale lokasjoner involvert i disse prosjektene i mange år fremover, i tråd med myndighetenes midlertidige incentivprogram, sier Aker Solutions-sjef Kjetel Digre i meldingen, og viser til oljeskattepakken som ble vedtatt under pandemien.

Rush også for Subsea 7

Også oljeservicekjempen Subsea 7 melder om kontrakter på de samme prosjektene fredag. For Subsea 7 er kontraktene også i mangemilliardklassen.

  • Yggdrasil-utviklingen defineres som en veldig stor kontrakt på over 750 millioner dollar.
  • Skarv-satellittene defineres som en stor kontrakt på mellom 300 og 500 millioner dollar.
  • Valhall PWP-Fenris defineres som en betydelig kontrakt på mellom 150 og 300 millioner dollar.

Til sammen er prosjektene derfor verdt minst 1,2 milliarder dollar, nesten 12 milliarder kroner.

En rekke andre oljeserviceselskaper melder også om store kontrakter for Aker BP:

  • Aibel er tildelt kontrakt for Munin-plattformen i Yggdrasil-området. Kontrakten er verdt rundt syv milliarder kroner.
  • Jacktel er tildelt kontrakt for boligtjenester på Valhall PWP-Fenris. Kontrakten har en verdi på rundt 87 millioner dollar, tilsvarende 855 millioner kroner.
  • Også Siemens Energy og ABB Norway er med i leverandøralliansen som skal jobbe på Aker BPs utviklingsprosjekter.

– Gledelige nyheter

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er blant de som reagerer positivt på nyhetene.

– Det er gledelige nyheter, sier hun.

– Formålet med den aktivitetspakken vi fikk på plass under starten av pandemien var å sikre arbeidsplassene i leverandørkjedene som leverer byggeprosjektene i havet. Dette sikrer viktige investeringer i folk og anlegg som vi trenger når vi skal i gang med den neste fasen på norsk sokkel, sier Følsvik, og legger til at de delene av industrien dette sysselsetter vil bli viktige i Norges kommende satsing på havvind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.