– Motsykliske investeringer og fusjoner og oppkjøp har gitt mye verdi til Akers aksjonærer de siste årene. Vi erkjenner likevel at vi ikke alltid får det til. Solstad Offshore er et fantastisk selskap, men sett i bakspeilet investerte vi i selskapet for tidlig i syklusen, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i selskapets ferske rapport for tredje kvartal.

Falt 57 prosent på tre måneder

Ved utgangen av tredje kvartal var verdien på Akers investering i Solstad 287 millioner kroner. De siste tre månedene har aksjekursen til Solstad falt 57 prosent.

I oktober varslet Solstad at det vil gå i dialog med sine eiere og långivere for å bedre likviditetssituasjonen til selskapet. Rederiet sier det går en tøff vinter i møte fordi dagens rater ikke har vært høye nok til at selskapet har fått nok penger i kassen til vintersesongen.

Aker skriver ingenting i rapport om de ønsker å bistå med kapital i forbindelse med forhandlingene.

Tror aktiviteten vil være dempet

Industrikonsernet skriver at oljeservicebransjen har vært under press de siste fire årene på grunn av mindre investeringer fra oljeselskapene, som har ført til et fall i aktiviteten og færre sanksjonerte prosjekter globalt.

Det skriver videre at kostnadskutt i bransjen og økt effektivitet på driften har senket break-even-kostnader for offshoreprosjekter. Sammen med et mer balansert oljemarked tror Aker at det vil føre til flere sanksjonerte prosjekter fremover, samt flere investeringer på kort til mellomlang sikt.

«Men Aker venter at det overordnede aktivitetsnivået vil fortsette å være dempet ettersom oljeselskapene fortsetter sin forsiktige tilnærming til nye investeringer, og tar forbehold om svingende oljepris», skriver selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse klimatiltakene synes Equinor-sjefen det er vanskeligst å tenke på i hverdagen
– Ting jeg er like opptatt av som forhåpentligvis alle andre.
01:18
Publisert: