Torsdag morgen la undervannsentreprenøren Subsea 7 frem et resultat før skatt på -26 millioner dollar for fjerde kvartal, etter en omsetning på 932 millioner. 

På forhånd var det ventet at tallene skulle være på henholdsvis 87 og 945 millioner dollar. Det var gjennomsnittsanslagene i en estimatinnsamling SME Direkt har utført for TDN Finans blant 29 analytikere. 

Voldsom opptur

Siden bunnen i januar 2016 har Subsea 7 vært en av vinnerne i det norske aksjemarkedet med en tredobling av aksjekursen. Onsdag lå kursen tett på 120 kroner. Ulikt mange andre leverandører til oljeindustrien, har undervannsspesialisten hatt en god ordrebok og relativt god lønnsomhet gjennom oljenedturen. 

Før resultatfremleggelsen mente fortsatt 15 av de 29 spurte akseanalytikerne at kundene burde fortsette å kjøpe aksjer i selskapet. Ni analytikere anbefalte derimot salg, mens fem hadde satt den på hold. 

Tord Aasen Augestad i Arctic Securities er blant de mest skeptiske. 

– Jeg synes aksjen er i ferd med å bli dyr nå. Jeg har et kursmål på 69 kroner, sier han. 

Han mener selskapet lenge har levd godt på relativt høye lønnsomhetsmarginer i kontrakter som ble inngått da oljemarkedet var hett. Samtidig har selskapet hatt relativt godt tid på seg til å gjennomføre omfattende bemanningskutt for å justere seg til lavere aktivitet. 

– Fordelen til selskaper som er sensykliske, er at de har hatt tid til å justere kostnadsbasen. Subsea 7 har hatt en god ordrebok. 2016 var fantastisk, sier Augestad. 

– Lengre og dypere 

Fremover blir det magrere tider, mener analytikeren. 

– I våre øyne kommer inntjeningsnedturen i Subsea 7 til å bli lengre og dypere enn hva markedet nå forventer. Ordreinntaket kommer til å ta seg opp i 2017-18, men det er allerede priset inn og vel så det, og man skal ikke glemme at marginene i dette ordreinntaket er ytterst begrenset i forhold til hva de har levert på de siste årene, sier han. 

Vurderingene stemmer overens med Subsea 7-styreleder Kristian Siems tidligere spådommer.  

Det er heller ikke første gang den London-baserte investoren har opplevd utfordrende tider. Etter å ha startet karrieren på 70-tallet hos skipsreder Fred. Olsen, slo Siem seg opp for seg selv i det oljekrisen på 80-tallet tiltok.

– Vi forbereder oss på at nedturen vil vare flere år, sa Siem til DN for nøyaktig ett år siden.

Da sa han også at 2017 ville bli enda verre enn 2016.

Venter på signaler

Det Augestad lurer mest på nå, er hva Subsea 7 ser for seg av lønnsomhet fremover. 

– Fra mitt perspektiv er det mest interessante hva Subsea 7 kommer med av kommentarer rundt lønnsomhetsmargin og markedsutsikter inn i 2018, sier han.

Hør siste utgave av DNs podkast Finansredaksjonen her:

– Alt arbeid selskapet har for 2018 utenom rørleggingsarbeid i Brasil, er arbeid gitt i 2016. Det er utfordrende marginmessig. Jeg tror markedets forventninger til lønnsomhetsmargin i 2018 er for høye, sier han.

Tirsdag ble det kjent at Subsea 7 går inn i restruktureringen av en Singapore-listet konkurrent kalt EMAS Chiyoda. Augestad mener det er interessant å få vite hva selskapets strategi er i den forbindelse med dette, og om det er eiendeler eller arbeid en er interessert i å sikre seg. 

– EMAS Chiyoda har blant annet en stor backlog i Midtøsten Subsea 7 sikkert kunne tenke seg å jobbe med.

Subsea 7 sluttet til 118,50 kroner aksjen på Oslo Børs onsdag. Det verdsetter selskapet til 39 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps tale til kongressen populær i USA
President Donald J. Trumps talte til Kongressen natt til tirsdag. 78 prosent av dem som fulgte talen til Donald Trump sier de reagerte svært eller litt positivt på det de så, melder CNN.
03:57
Publisert:
Thaiskolen: Kyllingsalat
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kyllingsalat.
01:56
Publisert: