Solen skinner på ingeniørselskapet Axess, og ikke bare i fysisk forstand på hovedkontoret i Molde mellom snødekte Romsdalsalper. I fjor passerte selskapet en halv milliard kroner i omsetning og nådde et rekordresultat på 72,8 millioner kroner før skatt.

Likevel er grunnlegger og toppsjef Børge Gjeldvik smått bekymret for norsk oljebransje. Han frykter at en faller tilbake i gamle arbeidsmodeller og at kostnadene går i været igjen.

– Vi har en lang vei å gå i Norge. Jeg er litt bekymret for at den norske industrien vil tilbake til der en var i 2013-2014, sier Gjeldvik.

– Jeg har veldig lite tro på den gamle modellen, der det incentivet du har er å bruke flest mulig timer, sier han.

Han mener mange leverandører er interessert i å vende tilbake til dette systemet etter flere dårlige år under oljekrisen, og han tror også mange av oljeselskapene lett faller tilbake til kontraktsmodeller de kjenner. Ulempen er at kostnadene fort kryper oppover igjen, prosjektene blir mindre lønnsomme, og norsk sokkel mister konkurransekraft.

Toppsjef, grunnlegger og friluftsentusiast Børge Gjeldvik leder Axess-gruppen fra Molde.
Toppsjef, grunnlegger og friluftsentusiast Børge Gjeldvik leder Axess-gruppen fra Molde. (Foto: Ole Morten Melgård)

Kontrast

Under Offshore-strategikonferansen i Stavanger denne uken har det ikke manglet på løfter om det motsatte fra oljeselskapene. Aker BP-sjef Karl-Johnny Hersvik var innom mandag og fortalte i detalj om oljeselskapets bestrebelser på å komme frem til nye kontraktsmodeller som skal gi sammenfallende interesser for leverandører og oljeselskaper. Equinors innkjøpsdirektør Peggy Krantz-Underdal snakket om mye av det samme. Hersvik uttrykte likevel skuffelse over at leverandørbedriftene ikke var mer på ballen når det gjaldt å foreslå nye incentivkontrakter.

Markedsdirektør Knut Stefanussen i Axess har fulgt disse innleggene under konferansen. Han mener oljeselskapene gjerne oppfordrer til alternative kontraktsmodeller i forbindelse med anbudsprosesser. Da tror han oljeleverandørene er mer opptatt av å lage best mulig tilbud etter de kriteriene oljeselskapene har satt opp, fremfor å foreslå helt nye modeller.

– De gode forslagene kommer ikke gjennom formelle kontraktsprosesser, sier Stefanussen.

Han mener flere utenlandske kunder har vært mer åpne for nye kontraktsmodeller. Stefanussen forteller at et stort internasjonalt riggkonsern har gått med på en fireårig fastpriskontrakt for sertifisering og inspeksjon av kraner og løfteutstyr, der prisen reduseres med fem prosent per år. Det gir leverandøren incentiver til å effektivisere både sine egne prosesser og komme med anbefalinger til oppdragsgiveren, mener han.

Digitalisering

Nettopp effektivisering av egne arbeidsprosesser har vært sentralt for Molde-selskapet, som har investert tungt i digitalisering selv gjennom oljekrisen. Ingeniørselskapet spesialiserer seg på inspeksjon og integritetsstyring av løfteutstyr, og spesialiserer seg på materialhåndtering.

Parallelt har selskapet åpnet kontorer verden over, i byer som Ghana, Luanda, Cape Town, Mumbai, Aberdeen og Perth. Nær halve omsetningen er internasjonal nå. I tillegg har selskapet tatt mange sertifiseringsjobber for norske vindparker og for kunder som Bane Nor og Statens vegvesen. Antall ansatte er økt til 260 globalt, opp fra rundt 180 på det verste i oljekrisen. I fjor fikk de ansatte i Norge hele 195.000 kroner i bonus hver for 2017, etter en formell avtale om overskuddsdeling inngått under oljekrisen i bytte mot moderasjon da. Like gjevt blir det ikke nå.

– Det blir alltid litt bonuser, men kanskje ikke på samme nivå som i fjor, sier Gjeldvik.

Fortsatt eier han 30 prosent av holdingselskapet, som igjen eier 80 prosent av Axess. Det meste av overskuddet skal pløyes tilbake i bedriften, mye i digitalisering og programvareutvikling.

– Vi er fortsatt så unge at vi ikke har godt av så mye utbytte, sier Gjeldvik, som nesten er like opptatt av skiforholdene utenfor vinduet.

– Det er fantastisk. Fem minusgrader og sol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: – Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: