Undervannsentreprenøren Subsea 7 kom med en overraskende gladmelding da det torsdag morgen la frem resultatet for fjorårets fjerde kvartal. Selskapet vil nå betale ut et ekstraordinært utbytte på fem kroner per aksje, tilsvarende totalt 200 millioner dollar eller 1,58 milliarder kroner.

Selv forklarer Subsea 7 gladmeldingen med «selskapets solide finansielle og likviditetsmessige posisjon, og bedrede markedsutsikter».

En av eierne som kan juble er styreleder Kristian Siem i Subsea 7, som gjennom sitt investeringsselskap Siem Industries eier 21,3 prosent av undervannsentreprenøren, ifølge selskapets aksjonæroversikt. Det betyr at han vil få utbetalt rundt 336 millioner kroner av det ekstraordinære utbyttet.

Folketrygdfondet kan også vente seg en fin utbetaling på i underkant av 150 millioner kroner. Fondet, som forvalter Statens pensjonsfond Norge på vegne av Finansdepartementet, eier ni prosent av selskapet og er andre største aksjonær.

Snudde minus til pluss

Subsea 7 leverte resultater for fjerde kvartal som viste bedring, men som ikke nådde opp til analytikernes forventninger. Selskapet omsatte for én milliard dollar i fjerde kvartal, opp fra 932 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Det var omtrent det analytikerne hadde forventet, ifølge TDN Direkt.

Det justerte driftsresultatet (ebitda) endte på 176 millioner dollar, ned fra 288 millioner dollar i fjerde kvartal 2016. Det var under forventningene med 176 millioner dollar mot ventet 211 millioner dollar. Resultatet før skatt steg derimot til 19,2 millioner dollar fra minus 26 millioner dollar.

Markedet reagerte negativt på resultatene og sendte aksjekursen ned over tre prosent til rundt 115 kroner fra start på Oslo Børs. Subsea 7 har torsdag ettermiddag en markedsverdi på 38 milliarder kroner.

Kjøper Siem-selskap og to skip

Samtidig som kvartalsresultatet tikket inn torsdag morgen, ble det også kjent at Subsea 7 har inngått en avtale om å kjøpe Siem Offshores datterselskap Siem Offshore Contractors og to skip for 140 millioner euro, tilsvarende 1,3 milliarder kroner, gjennom et kjøp som inkluderer alle aksjene i Siem Offshore Contractors, og skipene Siem Aimery og Siem Moxie.

Siem Offshore Contractors driver tilbyr vedlikeholdstjenester til det globale offshore fornybare energimarkedet, og har rundt 100 ansatte. Kjøpesummen er støttet av en uavhengig verdisetning av en tredjepart og kjøpet vil bli finansiert av Subsea 7s likvide midler, ifølge meldingen.

I slutten av februar inngikk Subsea 7 også en avtale om eksklusive forhandlinger med oljeservicegiganten Schlumberger om å skape et joint venture-selskap.

Selskapets guiding for 2018 er uendret. Inntektene ventes i hovedsak å være på linje med 2017, og justert ebitda-margin ventes å være betydelig lavere enn den som ble oppnådd i 2017.(Vilkår)