Et kansellert riggprosjekt og nedskrivning av aksjer ga store tap for Bjarne Skeies (70) familieselskap Skeie Technology ifjor. I finansforvaltning gikk det mye bedre, selv om resultatet også der var svakere enn i 2013.

Til tross for nedturen for olje og verdifallet på oljerelaterte aksjer er Skeie positiv til markedet og aksjeverdiene i et langsiktig perspektiv. Rigg- og offshoreteknologigründeren venter at aktiviteten innen offshore vil ta seg opp igjen sent i 2016 eller i 2017. Det fremgår av årsberetningene for hovedselskapene i Skeie-gruppen.

I mellomtiden kan han passe på kontanter og bankinnskudd som ved årsskiftet beløp seg til 626 millioner kroner. Ved utgangen av desember var den bokførte egenkapitalen 2,2 milliarder kroner, hvorav rundt halvparten i Skeie Capital.

På tur

DN hadde kontakt med Skeie onsdag ettermiddag, men fikk ingen kommentar til utviklingen ifjor og utsiktene fremover:

– Jeg er på tur med Hurtigruten så det passer ikke å snakke nå, sier han.

Tilsammen ble det tilbakeført inntekter og foretatt verdireguleringer på aksjer med vel 90 millioner kroner ifjor. Mesteparten skyldes kanselleringen av Sigma Drillings boreskip på STX-verftet i Sør-Korea. I Skeie Technologys fjorårsregnskap er 48,5 millioner kroner i inntekter fra tidligere år tilbakeført som følge av avbestillingen.

Boreskipet til 672 millioner dollar ble bestilt i 2012 sammen med den amerikanske boreentreprenøren Vantage Drilling. Nybygget, «Palladium Explorer», var et såkalt ultra dypvannsboreskip med avtalt levering i andre halvår 2015.

Men Skeie og Vantage kansellerte riggordren da verftet lå langt etter skjema med byggearbeidene. Slik utviklingen i dette markedet er blitt, er det neppe noen grunn til å beklage den avgjørelsen.

Nedskrivninger

Aksjenedskrivningene ifjor er noenlunde likt fordelt på utstyrsprodusenten TTS Group og riggselskapet Rowan Companies.

Resultatet trekkes også ned som følge av tap på salg av aksjer. Skeie kvittet seg ifjor høst med sin aksjepost i Prospector Offshore Drilling for 437 millioner kroner.

Skeie Capital Investment investerer i aksjer, obligasjoner og andre finansielle instrumenter. Til tross for at Prospector-posten ga en negativ avkastning på 46 millioner kroner, leverte Capital likevel et positivt resultat på aksjer ifjor. Investeringsselskapets aksjeportefølje steg med 42 millioner kroner, tilsvarende 7,6 prosent.

Utbytte på 75,8 millioner

Skeie Eiendom eier flere selskaper som har forretningseiendommer i Kristiansand, Oslo, Stavanger og Arendal.

Etter 2014 bevilger Skeie og familien seg utbytter på tilsammen 75,8 millioner kroner i de tre selskapene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen