– Dette blir godt.

Inge Brigt Aarbakke gliser der han står og rører i kålrabistappen på kjøkkenet. Det er siste arbeidsdag før jul. Om noen timer skal det serveres pinnekjøtt til alle ansatte.

– Husk på nok fløte i risgrøten, roper Aarbakke til de kjøkkenansatte før han farer videre til naborommet.

Der ligger konvolutter sirlig organisert. Hotellopphold og middag til alle ansatte. Det er nemlig grunn til å feire for oljeservicebedriften på Jæren.

– Jeg tjener mer penger enn på lenge. Det er knallgode tider, sier Aarbakke.

Hjørnestensbedriften på Bryne var en av dem som ble rammet hardt av oljenedturen.

– Det var knalltøffe tider. Noen ganger rammet det familier hardt. Jeg måtte velge blant familiemedlemmer, hvem som skulle få bli og hvem som måtte gå. Dette er folk jeg har kjent hele livet. Folk som jeg treffer hver dag på handelslaget, sier Aarbakke.

Hos Aarbakke lages større og mindre produkter, hovedsakelig til oljeindustrien. Her en liten ventil som skal brukes på Kvernelands vendeploger.
Hos Aarbakke lages større og mindre produkter, hovedsakelig til oljeindustrien. Her en liten ventil som skal brukes på Kvernelands vendeploger. (Foto: Tommy Ellingsen)

På det meste var det 320 ansatte i Aarbakke. Nesten 70 ansatte fikk den tunge beskjeden av Aarbakke.

– Det var tungt også for meg. Det var tider jeg ikke sov bra, da. Men det var ingen vei utenom, sier Aarbakke.

Tjener mye penger

Omsetningen raste for oljeservicebedriften som lever av å lage deler til bruk i brønner og til subseautbygginger over hele verden. I bunnåret 2017 endte omsetningen på 420 millioner kroner, nesten halvparten av i 2014.

– I dag, lille julaften, passerer vi 930 millioner kroner i omsetning, sier Aarbakke.

Og inntjeningen er god. I fjor satt selskapet igjen med 40 millioner kroner i driftsresultat før avskrivninger (ebitda, red. anm.).

Målet er å få de avanserte dreiemaskinene til å gå 24/7. Henrik Harbo er en av de unge cnc-operatørene som gjør at omsetningene dras i været for hjørnestensbedriften.
Målet er å få de avanserte dreiemaskinene til å gå 24/7. Henrik Harbo er en av de unge cnc-operatørene som gjør at omsetningene dras i været for hjørnestensbedriften. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det blir mer i år, smiler Aarbakke uten å ville gi konkrete tall.

Men etter det Dagens Næringsliv forstår vil selskapet tjene opp mot 150 millioner kroner i driftsresultat før avskrivninger i år.

Og fra januar i år til januar 2020 vil antall ansatte øke med 33.

– Det er kjekkere å ansette enn å si opp folk, konstaterer Aarbakke tørt.

Erling Braut Håland i taket

Det er stor vekst internasjonalt som drar omsetningen oppover. Neste år regner Aarbakke med at opp mot 65 prosent av produktene vil gå utenlands. Samtidig budsjetteres det med en omsetning på 1,15 milliarder kroner.

– Det er flere ting som har gjort dette, sier Aarbakke mens han viser rundt i fabrikken.

120 millioner kroner eller rundt 30 prosent av kostnadene er tatt bort. I tillegg er det kjørt en stor effektivisering blant annet i form av økt robotisering. Tre skift på hverdager kjøres allerede. Målet er en bedrift som går 24/7.

– I starten var vi best i Rogaland, siden ble vi best i Norge. Nå er det best i verden som er målet, sier han.

Aarbakke snakker seg varm mens han går rundt i fabrikken. I taket henger navnene på store Bryne-spillere. Nå har nettopp Erling Braut Håland kommet opp i taket. Aarbakke var selvfølgelig ringside i Salzburg da Braut Håland og Red Bull Salzburg møtte Liverpool. Manchester United er Aarbakkes kvalifiserte stalltips om hvor Braut Håland ender opp.

Inge Brigt Aarbakke er lidenskapelig fotballentusiast. Og Bryne er laget. Her viser han stolt frem bildet av seg selv og Erling Braut Håland. Navnet Braut Håland har for lengst kommet opp i taket i fabrikken.
Inge Brigt Aarbakke er lidenskapelig fotballentusiast. Og Bryne er laget. Her viser han stolt frem bildet av seg selv og Erling Braut Håland. Navnet Braut Håland har for lengst kommet opp i taket i fabrikken. (Foto: Tommy Ellingsen)

Skal selges for over en milliard

Selv er Aarbakke i en like stor salgsprosess. I 13 år har oppkjøpselskapet Hitecvision og Aarbakke eid selskapet sammen 50/50. Nå jobber et tysk meglerselskap med å selge Aarbakke as. Etter det Dagens Næringsliv forstår, prises Aarbakke til vel én milliard kroner. Før det smalt i oljemarkedet høsten 2014 ble det også forhandlet om salg av bedriften. Da var også prisen én milliard. Men den japanske kjøperen trakk seg i siste sving.

– Jeg tror selskapet blir solgt i løpet av neste år. Men denne prosessen er det ikke jeg som styrer, sier Aarbakke.

Selv håper han å være med som eier videre.

– Men størrelsen på min post er ikke viktig. Det viktige for meg er å få en langsiktig eier som ser verdien av å utvikle bedriften her på Bryne, sier Aarbakke.

– Og hva skal du gjøre når det kommer nye eiere?

– Jeg har ikke noe annet å gjøre enn å drive på med denne bedriften. Det er en livsstil, sier Aarbakke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.