Natt til torsdag norsk tid presenterte konsernsjef Clay Williams regnskapet for første kvartal for Houston-baserte National Oilwell Varco (NOV). Det viser fortsatt betydelig underskudd, men det verste ser ut til å være over.

Sammenlignet med første kvartal i fjor, er underskuddet betydelig redusert. Og selv om tallene viser omsetningsnedgang, er den underliggende utviklingen positiv; inntektene i første kvartal i år økte med tre prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor.

Vekst kommer på land

NOV-konsernet er fortsatt Sørlandets største private arbeidsgiver selv om antall ansatte her i regionen er blitt mer enn halvert fra godt over 3000. Totalt for hele Norge har konsernet redusert antall ansatte fra over 5100 i 2015 til vel 1750 ved utgangen av fjoråret.

Men noen ny vekst i arbeidsstokken i Norge er trolig utelukket. For det er på land i Nord-Amerika, med økt aktivitet innen utvinning av skiferolje, at NOV-konsernet vokser.

I den norske virksomheten, som i hovedsak har levert store borepakker til rigger og boreskip, fortsetter derimot nedturen.

NOV offentliggjør ikke kvartalstall for Norge alene, men det aller meste av divisjonen Rig Systems handler om den norske virksomheten. Den viser i første kvartal en samlet omsetning på 393 millioner dollar, en nedgang på 58 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor – og ned åtte prosent fra fjerde kvartal. Driftsresultatet er ned hele 76 prosent fra første kvartal i fjor. Og ordrereserven blir stadig mindre ettersom divisjonen fikk nye ordre verdt 118 millioner dollar samtidig som ordre for 285 millioner dollar ble produsert. Ved utgangen av første kvartal var ordrereserven på 2,32 milliarder dollar.

Trøsten er at det såkalte ettermarkedet (Rig aftermarket), der den norske delen av NOV er tungt inne, klarer seg bedre. Også her synker omsetningen, men kun med fem prosent fra fjerde kvartal – og 18 prosent fra første kvartal i fjor. 

Frode Jensen, administrerende direktør for NOVs norske virksomhet, ser ingen lysning i offshoremarkedet før tidligst i 2019
Frode Jensen, administrerende direktør for NOVs norske virksomhet, ser ingen lysning i offshoremarkedet før tidligst i 2019 (Foto: Jacob Buchard)

Lenge til lysning

Frode Jensen, som er administrerende direktør for NOVs norske virksomhet innen rigg-divisjonen, legger ikke skjul på at markedet er svært krevende.

–Vi ser noen lyspunkter særlig på land i USA, men offshore ser vi ikke den samme utviklingen, sier Jensen. 

–Når tror dere det markedet vil bedre seg?

–Vi har ikke gått ut med noe syn på det, men det er ganske klart at offshoremarkedet vil være vanskelig i alle fall ut 2018, sier Jensen og legger til at det likevel ikke er noen planer om ytterligere nedbemanning i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Horten: Her går minen fra 2. verdenskrig i lufta
Forsvaret sprengte tirsdag en mine som har ligget på bunnen av Oslofjorden siden 2. verdenskrig. Detonasjonen fant sted utenfor Horten. Rundt 50 miner skal destrueres i løpet av våren.
00:22
Publisert: