Tidligere Skagen-fondsforvalter Kristian Falnes seiler opp blant de 10 største aksjonærene i oljeserviceselskapet Electromagnetic Geoservices (Emgs). 

Privat og gjennom sitt eget investeringsselskap kontrollerer investoren omkring 1,7 prosent av selskapet, som gjør ham til selskapets åttende største aksjonær, ifølge en fersk aksjonærutskrift.

Falnes' inntog i det skadeskutte oljeserviceselskapet kom i forbindelse med den nylige emisjonen i selskapet, opplyser han til Dagens Næringsliv.

Mellom stavtak i skiløypene i Sirdalen utenfor Stavanger signaliserer han ingen snarlig opptur for sektoren generelt, men at de drøyt 5,5 millioner kronene han har satset forhåpentligvis vil kunne kaste av seg.

- Jeg har tro på at teknlogien er liv laga. Selskapet har nå en grei balanse, og har kjøpt seg tid. Så får vi se om markedet går bedre, og kanskje oljeprisen skal stige litt. De har fått ned kostnadene, og så klarer de selv med oljepriser under 40 dollar å selge noe data, ser det ut som, sier Falnes.

Emgs melder mandag å ha inngått en datalisensieringsavtale med et ikke-navngitt oljeselskap for databibliotek over Norskehavet og Barentshavet til en verdi av fire millioner dollar.

Emgs gikk på børs i 2007 og skulle revolusjonere innsamlingen av geologiske data av havbunnen ved hjelp av elektromagnetisme. Til sammenligning bruker seismikk trykkebølger som reflekteres og blir registrert for å tegne opp havbunnen.

Børsverdien av Emgs er imidlertid en skygge av tidligere tider, der selskapet i dag verdsettes til rundt 400 millioner kroner, mot over 10 milliarder kroner ved notering.

Les også: Gir seg etter ti år i EMGS-ledelsen

Blant utfordringene har vært å få kundene, oljeselskapene, til å adoptere teknologien, herunder tolkning av data.

Falnes omtaler investeringen i Emgs som finansiell og "ikke blant de største". Han ellers lite eksponert i oljeservice, men har kjøpt litt gjeld og obligasjoner gjennom høsten.

- Jeg tror nok at balansen i oljemarkedet utover neste år vil bli bedre. Sånn at ganske mye taler for at oljeprisen kommer opp, i hvert fall hvis man litt mer horisont enn et par måneder, sier Falnes til DN.

Emgs hentet tidligere denne måneden 278 millioner kroner gjennom utestedelse av omlag 1,1 milliarder nye aksjer til kurs 0,25 kroner i en rettet emisjon tilrettelagt av meglerhuset Carnegie.

Blant nykommerne på aksjonærlisten finner man også investor Ketil Skorstad gjennom selskapet Tigerstaden AS, og Nils Olav Sundes Color Group, med henholdsvis 0,76 og 0,5 prosent.

Største aksjonærer, Kristian Siem-eide Siem Investments og Frederik W. Mohn-eide Perestroika, eier rundt 24 og 21 prosent, respektivt, etter emisjonen.

Emgs-aksjen er opp 14,8 prosent til 0,31 kroner på en svak Oslo Børs. Omsetningen i aksjen er imidlertid knappe 4,5 millioner kroner.

Selv etter dagens opptur er Emgs-aksjen ned omlag 85 prosent hittil i år.

Les også: Oljeselskap kutter i ledelsen
Wilhelmsen-rederier får millionbøter i Kina
Shell terminerer riggkontrakt på sokkelen

Se DN Tv: Audis viktigste modell

Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.
Bli med når DNs biljournalist tester Audi A4.
02:11
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.