Seismikkselskapet Petroleum Geoservices (PGS) ga markedet en skuffende oppdatering og sendte aksjen ned 19 prosent til 10,885 kroner på Oslo Børs onsdag.

En av de største taperne er Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd, som er oljeserviceselskapets tredje største aksjonær. Etter å ha solgt 55 prosent av beholdningen sin i fjor til en gevinst på 180 millioner kroner i fjor, går det nå utfor med resten av aksjene.

Etter at PGS, som lever av å skyte undergrunnsdata som oljeselskapene bruker for blant annet å finne ut hvor de skal bore lete- og produksjonsbrønner, skuffet markedet, falt aksjen til rundt 11 kroner. Det er et godt stykke under Ferds kostpris på 31 kroner, og innebærer et tap på vel 315 millioner kroner på aksjene.

Hensyntatt fjorårets gevinst, har Ferd dermed et samlet realisert og urealisert tap på 135 millioner kroner på PGS-investeringen det siste året.

- Vi kommenterer ikke løpende våre finansielle investeringer og spørsmål knyttet til selskapets utvikling eller refinansieringsmuligheter bør dere rette til selskapets ledelse, skriver Ferd-sjef Morten Borge i en epost.

Skuffende omsetning

PGS varslet i en melding til markedsaktørene onsdag at det regner med en omsetning på rundt 235 millioner dollar i tredje kvartal 2019. Dette er godt under analytikernes anslag på i snitt 244 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Salget av allerede innhentet seismikk, som tilbys til alle oljeselskaper og andre aktører som måtte være interessert i å kjøpe dem, var om lag 150 millioner dollar, mens seismikk som skytes på direkte kontrakt for enkeltkunder var 75 millioner dollar.

Oppdateringen og kursfallet kan gjøre det vanskeligere for selskapet å finansiere seg, ifølge analytikerne.

Meglerhuset Pareto Securities mener oppdateringen totalt sett var noe negativ og påpeker at salget av tidligere innhentede seismikkdata, såkalt «late sales», kom inn lavere enn forventet.

Carnegie kutter sine anslag på forhåndsfinansierings-inntekter fra 82 millioner til 76 millioner dollar, og dermed fra 108 til 97 prosents forhåndsfinansieringsgrad på multiklient-undersøkelsene.

Kan skjerpe kreditorkrav

Carnegie gjentar sin anbefaling om å sitte på PGS-aksjene, og at den største risikoen for aksjonærene er hvilke vilkår långiverne vil kreve videre, ifølge TDN Direkt.

«Totalt sett anser vi kvartalsoppdateringen som ikke hjelpsom i forkant av den kommende refinansieringen», skriver analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets i en oppdatering. Han ser betydelig risiko fremover:

«Kredittmarkedet for offshoreobligasjoner har fortsatt å være krevende de siste månedene, noe som gjør det usikkert om selskapet vil få til en refinansiering uten å utstede egenkapital. Gitt de lave nivåene aksjekursen handles på for tiden, vil utvanningen kunne bli betydelig», skriver Johannessen, ifølge TDN Direkt.

PGS har tidligere uttalt at de vil bruke vinduet i fjerde kvartal for refinansiering uten å hente egenkapital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.