Offshorederiet Dof, kontrollert av Møgster-familien, stålsetter seg for en tøff vinter, der ratene og oppdragene fortsatt er under hardt press.
Nå varsler selskapet svakere resultater i årets tre siste måneder enn i foregående tremånedersperiode. Markedet svarer med å sende aksjen ned nær ni prosent, noe som utraderer oppgangen hittil i år.
«Styret forventer nå at driftsresultatet før skatt, renter og avskrivninger i fjerde kvartal blir noe svakere enn i tredje kvartal», skriver Dof i kvartalsrapporten tirsdag.
Halv milliard, men
Offshorerederiet fra fiskerikommunen Austevoll sør for Bergen fikk et rent driftsresultatet (ebitda) på 535 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 562 millioner kroner i samme periode i fjor.
Resultat før skatt var på minus 289 millioner kroner (-1), blant annet svekket av et realisert og urealisert valutap på nær 150 millioner kroner, mot valutagevinster på nær 290 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.
Nedskrivningene i perioden var på 117 millioner kroner (367).
Økt risiko
Dof ser tegn til bedre offshoremarkeder globalt, og peker på at Nordsjøen for tiden er et av de mest aktive områdene.
Men, mens etterspørselen etter forsyningsfartøy (PSV) begynner å bli bedre, har utnyttelsesgraden og inntjening fra ankerhåndteringsfartøy (AHTS) vært skuffende, ifølge selskapet.
Det samme gjelder markedet for undervannsenterprise (Subsea), der ratene ikke har vist særlig bevegelse til tross for at kapasitetsutnyttelsen har økt, ifølge Dof.
«Et fortsatt svakt marked kan øke risikoen for redusert utnyttelse og inntjening i selskapets flåte, og utgjør dermed en risiko for ytterligere flåtenedskrivning og økt likviditetsrisiko», skriver Dof i kvartalsrapporten.
I samme båt
Budskapet er et ekko fra konkurrenten Solstad Offshore, som i forrige måned ba om hjelp fra kreditorene etter en skuffende sommersesong.
– Markedet er ikke friskmeldt. Selv om oljeselskapene tjener gode penger på høyere oljepris, gjør leverandørene ikke det. Det er stort prispress, konkurranse om jobbene og lave priser. Dermed så bygger man for lite likviditet, sa Solstad-sjef Lars Peder Solstad til DN i oktober.
Offshorerederiet med Kjell Inge Røkkes Aker og John Fredriksen som dominerende eier, faller nær ti prosent på Oslo Børs tirsdag.
Dermed er over 60 prosent av verdiene forduftet siden nyttår.
«Tøffere i fjor»
Dof hadde en netto rentebærende gjeld på nær 17 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.
Selskapet påpeker at strategien om å sikre flåten ved lange kontrakter ligger fast og at det jobbes hardt for å holde aktiviteten så høy som mulig. Samtidig justeres kapasiteten til det utfordrende klimaet, ifølge Dof.
Finansdirektør Hilde Drønen i Dof ser høyere anbudsaktivitet og kontrakttildelinger, med unntak av lange kontrakter for ankerhåndteringsskip, ifølge TDN Direkt.
Inntjeningen på PSV-slutningene selskapet nå gjør er bedre enn i 2017 på årsbasis, og konkurransen om ratenivået i 2017 var «mye tøffere» enn det så langt har vært i 2018, ifølge DOF-toppen.
– Det har med hva du er villig til å by, og vi har, spesielt dersom det er lange kontrakter på mer enn ett år, i noen tilfeller sagt nei, sier Drønen til TDN Direkt.
Halvparten sikret
I tredje kvartal hadde Dof en total flåteutnyttelse på 77 prosent, mens ordrereserven for de kommende tolv månedene var på 52 prosent ved utgangen av perioden. Dette er noe ned fra foregående kvartal.
Brorparten av den bookede aktiviteten er for selskapets mest avanserte fartøyer, samtidig er DOFs seneste nybygg er sikret fast kontrakt og langsiktig finansiering, fremgår det av kvartalsrapporten.
«Styret forventer at markedene fortsatt vil være utfordrende i Nordsjøens vintersesong. På den annen side, oppstart av flere nye kontrakter i andre halvdel av 2018 og i første kvartal 2019, og selskapets globale tilstedeværelse og fleksible forretningsmodell innen subsea-området, ventes å sikre brukbar utnyttelse», heter det.
DOF-aksjen er ned 8,8 prosent til 5,73 kroner på Oslo Børs så langt tirsdag. Det verdsetter offshorederiet til omkring 1,7 milliarder kroner. Det er ned 7,4 prosent hittil i år, og ned over 36 prosent siste seks måneder.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.