Oljeservicesektoren er blant årets store tapere på børs. Det er langt mellom selskapene som har klart seg gjennom 2018 uten verdifall. To analytikere ser nok et tungt år i vente.
Og nye sammenslåinger.
– Det vi har sett de siste månedene, er at en del av oljeserviceaksjene som kom veldig bra opp i fjor og i starten av året, har kollapset totalt fordi det er mye gjeld og usikker inntjening, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.
Det tar minst et år
Eriksrød våger ikke ha gjeldstyngede oljeserviceselskap i porteføljen sin.
– Gjeld er veldig farlig, sier Eriksrød, som mener overkapasitet, altså altfor mange rigger og serviceskip, er roten til problemet i oljeservicesektoren.
For mange skip og for lite leting og investeringer fra oljeselskapene gjør at ratene holder seg lave og inntjeningen begrenset. Offshorekrisen som har vart siden oljeprisfallet i 2014 er overhodet ikke over, ifølge Eriksrød.
– Må vi igjennom 2019 før det blir bedre?
– Minst. Det tar lang tid før det er brakt balanse i markedet. Det er litt forskjellig fra nisje til nisje, men ser du på rigg for eksempel, så er det i hvert fall fem år til gitt at ikke oljeprisen går helt til himmels, sier forvalteren.
Han tror det kommer flere konsolideringer, altså at rederiene og selskapene må slå seg sammen for å overleve, men at dette fortsatt sitter langt inne.
– Sett ovenifra hadde det beste vært å bare bli ferdig med det, sier han.
– Sier du med det at det er uunngåelig?
– Ja. Man så jo i 2017 og store deler av 2018, da optimismen var på vei tilbake, at det var mange som klarte å skaffe seg finansiering og dermed klarte å forskyve problemet et par år frem i tid. Sånn som Seadrill. Det var en stor rekonstruksjon hvor man fikk inn nye penger, men fikk ikke løst overkapasiteten, så man fikk bare forskjøvet tidsfristen noen år frem i tid, sier Eriksrød.
Siden John Fredriksens Seadrill i sommer kom tilbake på børs som et restrukturert selskap, har aksjen falt 52 prosent.
Kepler: Ser ingen marginforbedringer
Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux er enig.
– Historien om offshore og supply som er underinvestert og overprodusert fortsetter. Det må en nedgang i produksjonen til, sier han.
– Så lenge kapitaldisiplinen er det den er hos oljeselskapene så blir det utfordrende. Se på Equinor og deres kompanjonger. Nå viser de grafer som viser reduksjon på kapitalkostnader på 50 prosent. De kan ikke nå, et kvartal etter oljeprisen har lagt seg på ok nivå, komme med kostnadsprofiler som er helt feil vei, sier Holte.
Han mener at oljeselskapene er bundet til sine egne ord om at de må få aktiviteten opp og at de er i en periode hvor de skal vise at balansen holder, og at de derfor må holde investeringene flate. Det gjør det tungt for oljeserviceselskapene som er avhengig av at oljeselskapene investerer i nye prosjekter og leier rigger og skip.
– Da er det ikke rom for den store marginforbedringen i oljeservice. Aktivitetsforbedring, ja, men ikke marginforbedringer, sier Holte.
– Hvor lang tid tror du det tar?
– Jeg tenker fort vi må igjennom 2019.
– Får vi nye konsolideringer?
– Ja, i oljeservice kan man fort se flere konsolideringer som på sikt vil være positivt for sektoren i sin helhet. Jeg tenker at det med de utfordringene som er i dag, må bli noen konsolideringer etter hvert, sier Holte.
Skulle bli konge – har falt som en sten
Den siste virkelig store konsolideringen i Norge var fusjonen mellom Solstad Offshore, Kjell Inge Røkkes Aker, John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply og det tidligere Ålesund-baserte Farstad Shipping.
Ut kom restrukturerte Solstad Farstad, nå Solstad Offshore, et av verdens største offshorerederier. Men stor er også gjelden. Ved utgangen av tredje kvartal hadde rederiet en netto rentebærende gjeld på 27,7 milliarder kroner.
I høst varslet Solstad-sjef Lars Peder Solstad at vinteren kom til å bli tøff og at det ville gå i dialog med långiverne. Nå har rederiet fått eierne av dets usikrede obligasjonslån på 1,07 milliarder kroner med på utsette rentebetalinger et år frem i tid, forutsatt at bankene godtar det.
Kort tid etter kom Solstad med en melding om at det må nedjustere inntektsanslagene for neste år og at Finanstilsynet mener rederiet overvurderer verdien på båtene sine.
I år har aksjekursen til Solstad falt som en sten – ned 73 prosent i år.
Kraftige fall
Slik har det gått i resten av sektoren.
Rigg:
- John Fredriksens Seadrill, Northern Drilling og Archer har falt henholdsvis 52 prosent, 17 prosent og 57 prosent.
- Tor Olav Trøims Borr Drilling har falt 38 prosent.
- Odfjell Drilling er ned 42 prosent.
- Shelf Drilling er ned 32 prosent.
- Det tøft prøvde Fred. Olsen Energy har falt 94 prosent i år.
Subsea- og offshorerederier:
- Dof er ned 48 prosent.
- Solstad Offshore har falt 73 prosent.
- Subsea 7 er ned 28 prosent.
- Aker Solutions har falt 14 prosent.
- Reach Subsea har steget 5,45 prosent.
- Eidesvik Offshore er ned 45 prosent.
- Havila har falt 72 prosent.
Seismikk:
- Mens PGS har falt 29 prosent, har konkurrenten TGS steget med 10 prosent i år.
- Polarcus har falt 24 prosent.
- Spectrum er ned 4,4 prosent.
- Magseis er ned 17 prosent.
- Seabird Exploration er ned 50 prosent.
- Electromagnetic Geoservices er ned 70 prosent.
Brente seg på olje
En av dem som har brent seg på fallet i oljeservice, og som følge av det siste oljeprisfallet, er forvalter Martin Mølsæter. De to norske fondene han forvalter, First Generator A og First Generator S, har negativ avkastning på 28 og 27 prosent i år.
Han har blant annet satset på John Fredriksens Seadrill og Northern Drilling.
«Seadrill bidro mest negativt i porteføljen gjennom måneden, mens Scorpio Tankers bidro mest positivt», skriver Mølsæter i siste månedsoppdatering fra fondet First Generator A, som forvalter 937 millioner kroner.
Mølsæter satser videre på olje.
«Vi har økt oljeprisveddemålet i porteføljen med å ta inn det amerikanske shale oil selskapet Whiting. I tillegg har vi tatt en posisjon i Aker og PGS og økt posisjonen i DNO», skriver han.
Siden oljeprisen toppet 86 dollar fatet 3. oktober, har den falt rundt 37 prosent til 53 dollar nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.