Det var trykket stemning i Fred. Olsens gate 2, hovedkvarteret til Fred. Olsen-systemet, da konsernets riggselskap Fred. Olsen Energy la frem resultatene for tredje kvartal onsdag morgen.

Etter å ha varslet ildrøde tall, og fortsatt stillingskrig med kreditorene, var det en presset toppsjef som måtte stå til rette for et samlet analytikerkorps og misfornøyde aksjonærer.

Etter beste evne avviste Fred. Olsen Energy-sjef Ivar Brandvold faren for konkurs.

– Nei, dette er ikke et gisp etter oksygen, svarte toppsjefen på spørsmål fra salen.

Da hadde han akkurat lagt frem et regnskap som viser et underskudd på 103 millioner dollar, over 830 millioner kroner, før skatt mellom juni og september.

Full stans

Pengesluket i tremånedersperioden bringer ytterligere bør til byrden.

Så langt i år er tapet på over 350 millioner dollar, nær tre milliarder kroner. Dette etter et tap på 260 millioner dollar, nær 2,2 milliarder kroner i fjor. Selv om mye kan tilskrives nedskrivninger av selskapets boreskip og rigger, er det tegn i tiden.

Fred. Olsen Energy har havnet i store vanskeligheter etter at oljekrisen tørket inn oljeselskapenes investeringer, og særlig rammet boring av nye lete- og produksjonsbrønner. Samtidig hadde selskapet brukt milliarder på å oppgradere flåten.

Hovedaksjonær Fred. Olsen i Fred. Olsen Energy går med over trekvart milliard i underskudd i tredje kvartal.
Hovedaksjonær Fred. Olsen i Fred. Olsen Energy går med over trekvart milliard i underskudd i tredje kvartal. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Den 3. juli i år ble alle selskapets rente- og avdragsbetalinger satt på hold. Dermed gjenstår krevende og omfattende forhandlinger med bankene og eierne av selskapets milliard-obligasjonslån.

«Uheldig»

Det kriserammede riggselskapet har tidligere gjort det klart at løsningen blir et spleiselag: Långiverne må akseptere å få barbert verdien på sine lån, bank- og obligasjonslånsbetingelsene må bli bedre, og aksjonærene må skyte inn mer kapital.

Styret mener at en løsning bør være oppnåelig, ifølge kvartalsrapporten. Det er også budskapet til Brandvold, som påpeker at partene er i «tett dialog». Han tør imidlertid ikke si når en løsning kan ventes.

– Det vil jo være uheldig hvis det drar ut i tid, og vi ønsker å få på plass en løsning så fort som mulig. Det er jo ikke bare vi som styrer agendaen, så det må bare ta den tiden det tar, sier riggtoppen til DN.

Inaktiv flåte

Om én uke går Fred. Olsen Energys eneste aktive enhet av oppdrag, mens fire andre rigger og boreskip ligger i opplag. Boreskipet «Bredford» og riggen «Belford», som inntil nå har ligget for anker i henholdsvis Flekkefjord og i Malaysia, skrotes.

Brandvold er like fullt optimistisk.

– Markedet har virket senere enn vi trodde, og det har sunket lenger enn vi trodde. Men nå ser vi at markedet er i bedring, så jeg er optimistisk til fremtiden, sier FOE-sjefen på dagens presentasjon.

Meldingen om at selskapet vurderer salg av andre enheter indikerer imidlertid begrenset med sikt. Samtidig kan det være en brikke i de pågående refinansieringsforhandlingene, ifølge Brandvold.

– Det kan være naturlig å se på eiendeler som en del av en løsning, men vi kan ikke si noe mer om salg av eiendeler nå, sier Brandvold til DN.

Fred. Olsen Energy-aksjen falt bratt fra start onsdag, men tok seg noe opp og endte ned 3,7 prosent. Selskapet er ned over 90 prosent hittil i år.

Største aksjonær i selskapet er Bonheur, som kontrolleres av Fred. Olsen og hans familie. Bonheur er også kontrollerende eier av DNs eier NHST Media Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Alsace' fremste
Den perfekte hvitvin til gode og røkte pølser.
01:58
Publisert: