De kikker inn i en vanntank og diskuterer. Verkstedhallen på Kleppe er full av undervannsutstyr, fjernstyrte undervannsfarkoster av den typen oljeselskapene bruker til å gjøre inspeksjoner og reparasjoner i Nordsjøen.

Nå har det dukket opp et problem. Løsningsforslagene hagler, og tonen er uformell. De kjenner hverandre godt. Vidar Haus har vært kompis med både Sven Hatteland og Thomas Aunvik fra barndommen. Fjerdemann, Bjørn Folkvord Esaiassen, er kommet til senere, men er også fra nabolaget og lærer fort.

– Vi ser mer til hverandre enn til konene, så vi blir kjent, sier Esaiassen.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

Fire år etter oppstarten er bedriften deres, Icsys, en av Rogalands mest spretne i DNs gaselle-kåring.

Startet på hobbyrommet

Egentlig var det flymekanikere de skulle bli. Vidar Haus og Sven Hatteland gikk i lære sammen på Sola flyplass. Så havnet de på havbunnen i stedet. De begynte å jobbe med fjernstyrte undervannsfarkoster i oljeservicekonsernet Oceaneering. På fritiden satt de i kjelleren hos Haus og skrudde på kretskort, en gammel hobby fra barndommen av. De laget kontrollsystemer for gjødselspredere for lokale bønder. Årene gikk.

– Vi hadde egentlig fått en drømmeposisjon i Oceaneering. Vi skulle jobbe opp mot Houston og utvikle nye systemer. Men det er tungvint å forholde seg til utenlandske sjefer. Det er et stort konservativt selskap, og en opplever mye motstand, sier Haus.

Hans gamle nabo Thomas Aunvik hadde da startet sitt eget oljeserviceselskap, Envirex, på Klepp.

– Jeg besøkte de to i kjelleren ganske ofte for å så noen frø, sier Aunvik.

I 2014 ga de etter. De sa opp jobbene sine i februar for å utvikle sine egne fjernstyrte kontrollsystemer for undervannsfarkoster. Esaiassen kom til som gründer nummer tre. I slutten av april ble Icsys registrert i Brønnøysund med Envirex Group som største eier. I juni begynte oljeprisen å stupe.

Gründerbedriften Icsys håndlager blant annet slike kretskort til bruk i kontrollsystemer for undervannsroboter.
Gründerbedriften Icsys håndlager blant annet slike kretskort til bruk i kontrollsystemer for undervannsroboter. (Foto: Marie von Krogh)

Krisen en mulighet

Den nystartede bedriften gikk i minus i oljekriseåret og tæret kraftig på den innskutte kapitalen. Lærekurven var bratt.

– På det tidspunkt var det ingen av oss som hadde peiling på kommersielle ting i det hele tatt. Vi hadde aldri forholdt oss til kunder før, sier Haus.

I ettertid mener likevel Haus at 2014 var et bra år å starte opp i. Krisen fikk oljebransjen til å tenke nytt. Selv de store oljeselskapene begynte å snakke direkte med små leverandørselskaper, som før gjerne bare var underleverandører til et knippe store leverandørkonserner.

– Vi har kommet inn hos oljeselskaper som Equinor, Aker BP og Shell. Det hadde vi ikke trodd, sier Haus.

Nå kommer bestillingene helt fra Canada, Sør-Korea, Nederland og England, gjerne til forskningsformål. Han mener bedriftens styrke er at den kan levere skreddersydde kontrollsystemkomponenter raskt og billig. De jobber mye. Kun middags- og ungeleggetiden mellom fire og syv er fredet for Haus' del. Nylig ansatte de nummer seks i selskapet.

– Nå er det dette som er hobbyrommet, sier han.

– Det er kjekt. Det er det. Selv om ikke alle dager er like lette, sier Hatteland.

– Skal vi vokse videre, må vi ha flere folk, sier han.

– Kravet er at de må være fra «sør for Skjævelandsbrua», spøker Haus.

Uttrykket viser til Jæren sør for Figgjoelva, et område som angivelig er befolket av mennesker med en langt høyere arbeidsmoral enn byfolkene lenger nord.

Vidar Haus (32) er administrerende direktør, men håper egentlig å kunne vie seg til teknisk utvikling når bedriften vokser.
Vidar Haus (32) er administrerende direktør, men håper egentlig å kunne vie seg til teknisk utvikling når bedriften vokser. (Foto: Marie von Krogh)

Opptur

I år har oljeprisen til dels ligget over åtti dollar fatet. Hos Icsys og søsterbedriftene i Envirex Group øker antall forespørsler. Hele systemet jobber tett sammen, selv det ikke har en formell konsernstruktur. Envirex Group-sjef Aunvik, som lokket Haus og Hatteland ut av kjelleren, er fornøyd.

– Vi hadde en visjon om å knytte sammen elektronikk, hydraulikk og mekanikk. Jeg tror ikke det er nok å være flink på ett område fremover. Da er du ute av gamet når det gjelder større leveranser, sier Aunvik.

Kontrollsystemene må være så små som mulig for å passe inn i kompakte, vanntette beholdere som skal tåle flere hundre meters vanntrykk.
Kontrollsystemene må være så små som mulig for å passe inn i kompakte, vanntette beholdere som skal tåle flere hundre meters vanntrykk. (Foto: Marie von Krogh)

Ambisjonene er store. De ønsker å lære av kjente jærgründere før dem, som Inge Brigt Aarbakke og Ståle Kyllingstad. Begge har stilt opp på Envirex Group-samlinger for å dele erfaringer.

– Det er en meget flink og ambisiøs gjeng. De er veldig serviceinnstilte, sier Kyllingstad, som også bruker Klepp-firmaet som underleverandør.

Han er usikker på om det i lengden lar seg gjøre bare å ansette folk fra Sør-Jæren, men heier på Klepp-gründerne:

– Kjør dem opp og frem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tonen er gemyttlig når daglig leder Vidar Haus, storeier Thomas Aunvik og medgründerne Sven Hatteland og Bjørn Folkvord Esaiassen diskuterer utfordringer i verkstedet.
Tonen er gemyttlig når daglig leder Vidar Haus, storeier Thomas Aunvik og medgründerne Sven Hatteland og Bjørn Folkvord Esaiassen diskuterer utfordringer i verkstedet. (Foto: Marie von Krogh)
Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere
Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.
00:49
Publisert: