–Det var helt kaos. Det fantes jo ikke gaffeltrucker eller noe. Vi måtte hente inn masse folk til å bære, forteller daglig leder Norvald Muren i oljeteknologiselskapet RS Systems.

Han snakker om et avgjørende punkt i selskapets historie; oktober 2012. I den saudiarabiske kystbyen Dammam har Muren og medgründer Bård Ottesen trommet sammen en gruppe mennesker for å bære selskapets avanserte kjerneanalysesystem fra deres laboratorium og ut på en lastebil. Etter to år med uforutsette handelsutfordringer i landet har gründerne besluttet å flytte utstyret for analyser av kjerneprøver til Abu Dhabi.

RS Systems designer og produserer utstyr som brukes til å analysere kjerneprøvene som hentes opp fra oljeselskapenes letebrønner.

– Flyttingen til Abu Dhabi var avgjørende for den positive utviklingen vi har hatt de senere årene. Fra Emiratene kunne vi betjene et langt større spekter av kunder, sier Bård Ottesen.

Et arabisk oppdrag

Men hvordan endte to sunnmøringer opp med en analyselab på en lastebil i Saudi-Arabia?

Bård Ottesen har lang fartstid i norske oljenæringen, blant annet fra Norsk Hydro og Trondheim-selskapet Reslab som ble kjøpt opp av den multinasjonale oljeservicekjempen Weatherford i 2007.

I 2010 dukket det opp en gyllen mulighet i Saudi-Arabia. Det nasjonale oljeselskapet Saudi Aramco ønsket å bygge et laboratorium for analyser av kjerneprøver fra oljebrønner, og Ottesen ble kontaktet av et lokalt selskap for å hjelpe til med prosjektet. Han sa opp jobben i Weatherford og tok personlig på seg oppdraget.

– Det viste seg raskt at det var vanskelig å få tak i riktig folk og riktig utstyr til jobben. Derfor bestemte vi oss for å starte opp vår egen produksjon av analysesystemer i Norge, med designavdeling i Trondheim og produksjonslokale ved hovedkontoret i Fosnavåg, sier Ottesen.

Akutt pengemangel

Med egenprodusert teknologi tok laben i Dammam raskt form. Men det var ett problem: Prosjektene som RS Systems hadde blitt lovet ble flere ganger forsinket, eller uteble helt. I tillegg kom betalingen for gjennomførte prosjekter ofte for sent.

I 2012 bestemte RS Systems å flytte selskapets laboratorium fra Dammam til Abu Dhabi. Her hjelper noen lokale menn med å bære et av selskapets kjerneanalysesystemer.
I 2012 bestemte RS Systems å flytte selskapets laboratorium fra Dammam til Abu Dhabi. Her hjelper noen lokale menn med å bære et av selskapets kjerneanalysesystemer. (Foto: Norvald Muren/RS Systems)

– Det førte til at selskapet fikk alvorlige likviditetsproblemer, og vi var nødt til å bremse eller stoppe utviklingen her hjemme, sier Ottesen.

– Hvor nær var dere å gå konkurs?

– Vi var så nær som det går an. Forholdet til banken og de andre kreditorene begynte å bli veldig vanskelig. Det var kun fordi eierne skjøt inn friske penger at vi greide oss, sier Norvald Muren.

Kjerneprøvene utsettes blant annet for høyt trykk og varme, og analyseutstyret må derfor trykktestes og sertifiseres.
Kjerneprøvene utsettes blant annet for høyt trykk og varme, og analyseutstyret må derfor trykktestes og sertifiseres. (Foto: Mikaela Berg)

– Dersom vi ikke hadde hatt mer kapital i bakhånd, hadde det vært slutt der og da, og det er jo litt trist å tenke på, legger Muren til.

«Ikke sats alt på ett kort»

– Så hvilke råd har dere til andre gründere som vurderer å starte opp sin egen bedrift?

– Ikke sats alt på ett kort. Sørg for at du har flere kunder og godt med fleksibilitet, sier Muren.

– Ikke undervurder kapitalbehovet og sørg for at du har tilgang på ekstra kapital ved behov. Internasjonalt er det også svært viktig å velge agenter med omhu, sier Ottesen.

Dette analysesystemet bygger RS Systems for forskningsinstituttet Iris i Stavanger.
Dette analysesystemet bygger RS Systems for forskningsinstituttet Iris i Stavanger. (Foto: Mikaela Berg)

Etter å ha reddet selskapet fra konkurs, satte gründerne bak RS Systems raskt i gang flere avgjørende tiltak for å bedre driften. Selskapet trengte flere kunder, og da var det langt enklere å være basert i Abu Dhabi enn i Saudi-Arabia. I tillegg til å være et ganske lukket land hadde Saudi-Arabia problemer med mye byråkrati og dårlig regional anseelse.

«Mange blir nok overrasket»

Med analysesystemer på plass i Abu Dhabi og flere nye kunder i ordreboken, begynte pilene å peke oppover for RS Systems. I løpet av de siste to årene har inntektene doblet seg og var i 2016 på 19,5 millioner kroner. Den sterke veksten bidrar til å gjøre RS Systems til årets gasellevinner i Møre og Romsdal.

– Det er nok mange i Fosnavåg som blir overrasket når de leser dette. Det er ikke så mange som har hørt om oss, sier Bård Ottesen.

Den maritime klyngen i industribygda Fosnavåg er i hovedsak konsentrert rundt fiske og offshoreskip. Lille RS Systems faller dermed litt utenfor med sine avanserte analysesystemer, men selskapet samarbeider blant annet med skips- og oljeserviceselskapet Havyard MMC.

Ved den lille fabrikken i Fosnavåg bygger RS Systems anlegg for analyser av kjerneprøver fra oljebrønner. I selskapets maskiner blir kjerneprøvene utsatt for høyt trykk, varme og injeksjon av vann eller gass tilsvarende de forhold som er i oljereservoarene.

Produktutvikling og agentur

Samtidig analyseres prøvene med en rekke ulike måleinstrumenter og røntgenstråling for å bestemme prøvens egenskaper og hvordan vann, olje og gass flyter gjennom prøven.

– Denne informasjonen brukes til å lage modeller av oljereservoaret, og vurdere hva som er optimal utvinningsgrad og hvor mye olje det vil være mulig å få opp. Dette er viktig informasjon for oljeselskapene og helt avgjørende for beslutningen om et felt skal bygges ut eller ikke, sier Ottesen.

Selskapets kunder er i hovedsak universiteter og forskningsinstitusjoner, samt uavhengige analyselaboratorium som har store oljeselskaper som kunder. Hittil i år har aktiviteten vært lavere og Ottesen venter et lite fall i omsetningen for 2017.

– Men siden i sommer har aktiviteten tatt seg opp og nå konkurrerer vi om flere store kontrakter. Neste år ligger dermed ut til å bli et godt år, sier Ottesen.

I august fikk RS Systems det norske agenturet for spesialpumpene fra det amerikanske selskapet Quizix og dette vil trolig bidra til økt omsetning i årene som kommer. Selskapet er også i ferd med å utvikle flere nye produkter.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: