Ved inngangen til 2015 var det 10.400 ansatte i de 73 bedriftene tilknyttet nettverket GCE Node. Siden har det gått bratt utforbakke.

– Ved inngangen til april har vi fått varsler om tilsammen 4656 oppsigelser. I tillegg kommer 656 permitteringer. Siden har vi fått ytterligere varsler om oppsigelser fra blant annet MacGregor og Caverion. Og så kommer altså den nye runden hos NOV (National Oilwell Varco) på toppen. Så dette er forferdelig dramatisk, sier Per Lund, avdelingsdirektør i Nav i Vest-Agder.

«Stopper neppe der»

Fredag kom meldingen om at boreutstyrsprodusenten National Oilwell Varco kvitter seg med ytterligere 520 ansatte i Norge.

Brorparten av disse er ansatt i konsernets avdelinger på Sørlandet.

– Og det stopper neppe der. Selv om oljeprisen skulle stige til 100 dollar, er det så mange ledige rigger og så mye nytt og ubrukt utstyr der ute at det vil ta lang tid før vi vil se ny oppgang. Så dette ser ikke noe greit ut. sier Per Lund.

– Vi er usikre på hvor mange som blir igjen når dette er over. Vi ser ingen tegn til bedring og får signaler fra bedriftene om at det vi ser nå, neppe er den siste nedbemanningsrunden. Vi opplever også at nedbemanningene begynner å få ringvirkninger inn i andre næringer som forretningsreisemarkedet, taxinæringen og andre. Også skatteinngangen til kommunene blir naturlig nok lavere. I Kristiansand alene er skatteinngangen 23 millioner kroner lavere enn budsjettert, fortsetter han.

Men samtidig øker ikke arbeidsledigheten i Vest-Agder dramatisk.

– Det er litt overraskende. Men vi ser at arbeidsmarkedet så langt synes å ha absorbert mye. Vi ser at mange flytter på seg for å få jobb andre steder. Og mange av de utenlandske arbeidstagerne har reist hjem, sier Lund.

Få, om noen, har kuttet like mye som National Oilwell Varco. Ifjor hadde konsernet nær 5000 ansatte og innleide. Siden er 600 innleide og 1800 fast ansatte sagt opp.

Nå skal selskapet slankes med ytterligere 520. Det betyr at rundt 3000 stillinger er borte på bare ett år.

«Blir tøft»

– En krise skaper jo vekst igjen, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord når DN møter ham på NOVs hovedkontor i Kristiansand fredag.

– Spørsmålet er bare når. Akkurat nå er markedet helsvart. Det er ikke mer å si enn det. Når folk ber meg snakke om markedet, er det egentlig veldig enkelt. Og dramatisk. Samtidig vet vi at dette skal opp igjen. Men det blir senere og vil skje saktere enn vi trodde tidligere, legger han til.

– Hva vil det si?

– Vi har tidligere sagt det vil ta et par år.

– Og siden dere sa det, har det gått et år?

– Ja, og vi sier fortsatt et par år. Vi ser at 2017 blir tøft. Inn i 2018, også. Det er jo så mange rigger i opplag som skal ut i arbeid før det blir snakk om nye bestillinger. Og vi befinner oss ganske langt ute i verdikjeden. Det vil ta tid fra det blir bestilt nye rigger til vi får nye bestillinger, sier han.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.