Tilsynelatende har han ikke mye å klage over. Takket være gode fiskepriser kunne Møgster-familiens investeringsselskap Laco i 2018 bokføre et overskudd på 3,6 milliarder kroner før skatt, over tre ganger så mye som året før.

Et av virksomhetsområdene fortsetter imidlertid å gjøre det dårlig. Det børsnoterte offshorerederiet Dof, som familien kontrollerer, holdes fortsatt nede av lavere aktivitet på norsk sokkel etter oljekrisen i 2014.

– Vi har hatt en downperiode siden 2014. Nå er vi i 19. Var det ikke i bibelen det sto noe om syv magre og syv feite, spør styreleder Helge Møgster.

I fjor leverte Dof et underskudd på 1,6 milliarder kroner før skatt etter nedskrivning på 700 millioner av skipsverdier.

Venter på skraping

Det som kanskje gir ham mest håp, er at mange eldre forsyningsskip og offshorefartøyer etter hvert vil skrapes og tas ut av markedet.

– Vi nærmer oss vel kanskje at ting og tang kan rette seg opp, selv om aktiviteten ikke tar seg opp. Det blir ikke bygget mer av båter, sier han.

Møgster mener Dof-rederiet er bra posisjonert i så måte, og har den yngste flåten.

Så langt har han stått på siden av den store konsolideringsbølgen i norsk offshore-bransje, der særlig Røkke- og Fredriksen-kontrollerte Solstad Offshore har ledet an. Solstad Offshore sliter nå tungt med gjelden.

– Vi prøver å passe på oss selv og greie oss selv. Det er ikke sikkert det å ha så voldsomt stor flåte er det riktige i dagens marked, sier Møgster.

Han vil ikke kommentere konkurrentenes problemer. Han tror de fleste undervurderte nedturen.

– Det skulle bli bra i 17, det skulle bli bra i 18. Nedturen har vart mye lenger enn hele bransjen så for seg, sier Møgster.

Normalisering i fisk

Om offshorebransjen er inne i syv magre år, kan det se ut som om fiskeaktiviteten er inne i syv feite. Både oppdrett og hvitfisk leverer knalltall i Møgster-kontrollerte Austevoll Seafood og datterselskapet Lerøy Seafood.

– Folk må jo ha mat, men de gode tidene vi har opplevd med de gode prisene som har vært, tror jeg vil normalisere seg. Vi vil komme ned på vanlige marginer. Det kommer nå veldig mye investeringer i andre land, som gjør at det vil bli produsert mer andre steder. Det investeres også i landbasert oppdrett. Noen kommer til å få det til, sier Møgster.

Selv har Møgster-familien i liten grad utforsket alternative oppdrettskonsepter, ei heller på dypt vann offshore, der mange konkurrenter har fått statsstøtte til å utvikle gedigne oppdrettsrigger.

– Noen kommer til å få det til, men mange kommer til å feile, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.