Etter en høring i Houston som varte 90 minutter godtok dommer David R. Jones Seadrills plan for restrukturering av selskapet. Det betyr at det snart kan settes sluttstrek for en over syv måneder lang rettsprosess.

Den svært omfattende planen ble vedtatt med nær hundre prosent støtte fra banker og usikrede kreditorer. Under selve høringen kom det bare to mindre innvendinger, som begge ble avvist av dommeren.

«Nå begynner arbeidet»

– Nå begynner arbeidet med å iverksette planen om vi får ja fra dommeren, sa Harald Thorstein til Dagens Næringsliv før høringen startet tirsdag kveld.

Thorstein er sjef i Fredriksen-kontrollerte Seatankers Management og vil bli styremedlem i det nye Seadrill. Blant annet skal nye selskaper opprettes og en fortrinnsrettsemisjon gjennomføres.

Thorstein var onsdag ikke tilgjengelig for kommentarer. Fredriksen-systemet har de siste månedene arbeidet intenst med å få en løsning på plass med alle Seadrills kreditorer, og Fredriksen-sfærens deltagelse i restruktureringen har vært et krav fra bankenes side.

– Når den er implementert, vil vi ha en sterk likviditetsposisjon som vil sette oss i stand til å nyttiggjøre oss oppgangen i markedet og levere på vår forretningsplan, het det i en pressemelding fra Seadrill onsdag morgen.

Østdahl inn i Seadrill-styret

Det var tidlig i 2015 Seadrill startet arbeidet med å få til en refinansiering av selskapet. Det store oljeprisfallet fra høsten 2014 førte til at oljeselskaper strupet letebudsjettene og sendte rigger i hopetall i opplag. Riggratene falt fra over 600.000 dollar for moderne flytere til langt ned mot 200.000 dollar dagen.

For Fredriksen-kontrollerte Seadrill ble det vanskelig å få til en refinansiering med sine banker og kreditorer. 12. september i fjor søkte selskapet om konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-reglene i Houston i Texas.

I forlengelsen av planen er allerede deler av et syv medlemmer stort styre pekt ut. Fire av dem skal pekes ut av John Fredriksen-kontrollerte Hemen, som etter restruktureringen vil eie i underkant av 30 prosent av aksjene i det nye Seadrill.

John Fredriksen og Harald Thorstein vil representere Hemen direkte, mens Stavanger-mannen Kjell-Erik Østdahl er hentet inn som uavhengig styremedlem av Hemen. Østdahls tidligere arbeidsgiver Schlumberger har gått inn som storaksjonær i Borr Drilling som er startet av Fredriksens mangeårige kompanjong Tor Olav Trøim.(Vilkår)