John Fredriksens brønntjenesteselskap, Archer, har lidd under den svake kronen og gikk dermed på en valutasmell på over 200 millioner norske kroner. Det fremkommer av kvartalsrapporten for tredje kvartal.

Archer har bokført et valutatap som stammer fra mellomfinansiering gjort i amerikanske dollar, som står rekordsterkt mot den norske kronen. Onsdag morgen kostet én dollar 9,19 norske kroner. Visepresident for bedriftsutvikling i Archer, Anders Engelsen, påpeker at det ikke er snakk om reelle cash.

– Vi rapporterer i valutatap på 23,4 millioner dollar, hvorav ca. halvparten stammer fra «valutatap» på et internlån, og ca. halvparten relaterer seg til en revaluering av balansen i Argentina. Begge disse to tapene er regnskapsmessige tap, og ikke reell cash, skriver Engelsen i en mail til DN.

Tar store nedskrivinger

Archer er investert i selskapet Quintana Energy Services Inc., som har vært en børstaper det siste året. I følge Reuters har selskapet sunket 74 prosent i verdi på ett år. Fra 7 dollar per aksje 6. november i 2018 til 1,7 dollar per aksje 5. november i år.

I tredje kvartal gjorde Archer en nedskriving av aksjene de eier i Quintana Energy Services Inc. Nedskrivingen på 27,9 millioner skyldes at aksjekursen til Quintana Energy Services Inc. på New York børsen er mye lavere enn tidligere. Archer har derfor skrevet ned verdien til 2,2 dollar per aksje fra tidligere 6 dollar per aksje. Selskapet eier 9,5 millioner aksjer i Quintana.

Konsernsjef i Archer, Kjell-Erik Østdal skriver i en kommentar til kvartalsrapporten at Archer følger med på situasjonen i Argentina. Selskapet har aktivitet i området.

– I det siste har Argentina opplevd et utfordrende makroøkonomisk og politisk klima. Oljeselskaper har som følge av usikkerheten redusert aktiviteten, skriver Østdal.

Til tross for at selskapet nylig kunngjorde en kontraktstildeling på 200 millioner dollar til YPF, forventer konsernsjefen at selskapet skal ha fire færre aktive landrigger i løpet av det siste kvartalet i 2019.

Endringer i styret

John Reynolds, nåværende styremedlem i Archer og representant for Lime Rock Partners, har besluttet å trekke seg fra styret etter åtte år. Han ble erstattet av Peter J. Sharpe, som uavhengig direktør for Archer.

Sharpe har tidligere vært visekonserndirektør for Shell i over 10 år, og sitter i tillegg i styret hos Seadrill Limited.

John Fredriksen er storeier i brønntjenesteselskapet gjennom familieselskapet Hemen Holding. I følge Archers egne hjemmesider eide Hemen Holding Limited i september 18,6 millioner aksjer i oljeserviceselskapet. Det tilsvarer en eierandel på 12,67 prosent.

I tillegg er Seadrill største aksjonær i Archer med 23 millioner aksjer og 15,67 prosent eierandel. Hemen Holding er største aksjonær i Seadrill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.