Tirsdag morgen la John Fredriksen-dominerte Seadrill frem resultat for første kvartal 2020. Som mange andre i riggbransjen er selskapet tynget av høy gjeld og en svikt i oljeprisen. Seadrill meldte om et underskudd på drøye 15 milliarder norske kroner, samt nedskrivninger på 11,2 milliarder kroner i kvartalet.

Netto rentebærende gjeld ved utgangen av kvartalet var på rett under 64 milliarder kroner.

Frederik Lunde, analytiker i Carnegie.
Frederik Lunde, analytiker i Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Analytiker Frederik Lunde i meglerhuset Carnegie mener prosessen med å slanke gjelden kan bli komplisert.

– Rigger er som en hvit elefant. Det er en stor ære å få en, men det er også store kostnader. Problemet er at det reellt sett ikke finnes kjøpere av rigger i industrien, og det er generelt en dårlig investering å kjøpe en rigg og ha den i opplag. Da brenner man penger.

En hvit elefant er et uttrykk for en dyr gjenstand som koster mye å vedlikeholde og som kan være vanskelig å bli kvitt.

Få bærekraftige løsninger

Av rapporten går det frem at Seadrill siden slutten av 2019 har jobbet med kreditorer for å komme til en løsning angående kapitalstrukturen. En omfattende restrukturering varsles.

«Samtidig som vi fortsetter å evaluere alternative måter å adressere kostnader og det generelle gjeldsnivået, forventer vi at en omfattende restrukturering kan komme til å kreve at en betydelig mengde gjeld blir omgjort til egenkapital. Med 1,2 mrd. dollar i cash mener vi at det er nok likviditet til å gjennomføre denne restruktureringen», heter det i kvartalsrapporten.

Lunde i Carnegie sammenligner situasjonen i riggbransjen med en annen, skadeskutt industri, nemlig supply.

– For det første er kapasiteten for høy og man må få den ned, men problemet er at man allerede har tatt ned mange av de nye riggene. Hvis man ikke får dem i arbeid innen et visst tidsrom, så koster det enormt mye. Det andre er at det er mange ulike kreditorer, med forskjellige banker og leasingordninger, pant i eiendeler og så videre. Det gjør at selv om det er fornuftig å skrote en rigg, så kan de med pant i riggen sette seg på bakbeina. Det gjør prosessene mer kompliserte, sier analytikeren.

Lunde er klar på at det ikke er et likviditetsproblem i Seadrill, men at balansen må slankes.

– Én ting er hva som er langsiktig fornuftig, og en annen ting er hva man klarer å bli enige om. Ser man på Solstad Offshore og Dof, så har de hatt flere runder hvor de har klart å komme til enighet med kreditorer som har gitt dem pusterom. Men det er ingen bærekraftig løsning.

Tom for cash i 2021?

Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets skriver i en analyse fra forrige uke at meglerhuset tror selskapet vil gå tom for cash neste år.

Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.
Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets. (Foto: Berit Roald/NTB Scanpix)

– Det fallerende riggmarkedet er en påminnelse om hva som førte til at Seadrill ble nødt til å søke om konkursbeskyttelse (chapter 11) i 2017. Med begrensede reserver er veien til utfordringer kort.

Hun tror også at en kortsiktig løsning med bankene kan være på trappene, selv om det ikke vil være en bærekraftig strategi på lang sikt.

– Tross dette tror vi ikke at Seadrill kan bli konkurransedyktig igjen, skriver analytikeren.

Nordea Markets har for øvrig kuttet kursmålet på Seadrill-aksjen til 10 øre.

– Basert på våre estimater vil selskapet bryte med lånevilkår og gå tom for likviditet i 2021, skriver Kvernland, og peker dessuten på at majoriteten av selskapets gjeld er sikret bankgjeld.

Stryker aksjene i New York

Analytiker Christopher Mo Dege i meglerhuset Pareto Securities skriver i en rapport at nedskrivningen, sammen med den forestående strykingen av aksjene på New York-børsen, indikerer at restruktureringen er på vei.

– Hovedpunktet i kvartalsrapporten er nedskrivningen, som også er gjort av andre selskap i bransjen. Den kom ikke som en overraskelse, men bekrefter mistenkt/forventet intensjon om at selskapet planlegger å skrote en andel av sin riggflåte, skriver Mo Dege.

Seadrill-sjef Anton Dibowitz sa følgende i kvartalsrapporten.

– Bransjen har to fundamentale utfordringer som forsterkes av nylige hendelser – det er for mange rigger og for stor gjeld. I kvartalet tok vi nedskrivningen på 1,2 milliarder dollar, og vi innser, i likhet med bransjen, at et antall av våre eiendeler er lite sannsynlig at kommer tilbake til markedet, og vil bli nødt til å legges på is.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.