De norske investorene Bjørn Ursin-Holm, Stein Olav Revelsby og Hans Olav Torsen kjøpte Global Geo Services (GGS) for 102.000 kroner i 2010. Selskapet eide da en database som besto av mer enn 100.000 kvadratkilometer seismikk, brønndata fra offshorebrønner og annen data fra iransk del av Persiabukta og Omanbukten.

Stor politisk risiko

Det var én grunn til at GGS fikk kjøpt seismikkdataene for en svært så billig penge i 2010. Sanksjonsregimet overfor Iran var da ytterligere forsterket, og det var helt umulig for vestlige oljeselskaper å gjøre forretninger med landet. For selgeren SinOceanic, som børsnotert selskap, var det politisk risiko og et stort problem knyttet til eiendeler i Iran, blant annet i forbindelse med kapitalinnhenting.

– Da vi kjøpte dette, hadde det jo praktisk talt ingen verdi, fordi det så så håpløst ut med tanke på forholdet til Iran, sier styreleder og daglig leder Bjørn Ursin-Holm (69).

Siden har datakjøpet vist seg å være en gullgruve. I januar 2016 jublet Ursin-Holm over at stormaktene opphevet sanksjonene mot Iran. Seismikkselskapet han var hovedaksjonær i, kunne dermed med ett drive forretningsvirksomhet i landet.

– Ingen kunne forutse

GGS hadde sitt beste år, inntil i fjor, i 2014 da det solgte seismikkdata for 42 millioner kroner til én kunde. Årsaken var utsikter til lettelser i de internasjonale sanksjonene mot Iran, sanksjoner knyttet til landets atomprogram.

Fjoråret var enda bedre. Selskapet solgte data for på 95,1 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 55,8 millioner kroner. Ifølge Ursin-Holm er det ett oljeselskap som står bak hele datakjøpet.

– Vi har jevnt og trutt markedsført de dataene vi sitter på og så lyktes vi med en kunde i fjor, sier Ursin-Holm.

40 millioner kroner tar investorene ut i et ekstraordinært utbytte. Til sammen har de norske investorene nå tjent 117 millioner kroner de siste fem årene.

– Ingen kunne forutse hvor bra dette kom til å bli, sier Ursin-Holm

Han og familien eier halvparten av Global Geo Services (GGS), og driver selskapet fra kontorer i Grini Næringspark på landet i Bærum utenfor Oslo.

Ny krise for selskapet

Nylig innførte USA nye sanksjoner mot Iran og det fører til store problemer for GGS. Ifølge Ursin Holm er det nå ingen aktivitet i selskapet og ingen markedsføring eller salg til kunder er mulig.

– Vi må forholde oss til det nye sanksjonsregimet og sitter nå stille i båten for øyeblikket, sier Ursin-Holm. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.