Oljenedturen er over, prisene er på vei opp igjen, og vinduet for å gjøre oppkjøp og restrukturering for den neste oppturen er i ferd med å lukke seg. Nå melder Kristian Siem og hans kontrollerte undervannsentreprenør Subsea 7 seg på i kampen med et milliardbud på den Houston-baserte konkurrenten McDermott.

– Denne sammenslåingen mellom McDermott og Subsea 7 er industrielt fornuftig, sa styreleder Kristian Siem da han mandag ettermiddag i en telefonkonferanse møtte investorer og analytikere.

Tidligere mandag ble det kjent at Subsea 7 allerede for seks dager siden la inn et bud på 15,6 milliarder kroner for aksjene i det Houston-baserte oljeserviceselskapet McDermott. Budet ble imidlertid avslått av styret i McDermott fredag. Budet på McDermott kommer etter flere års flørting avslørte Siem på telefonkonferansen.

– Vi har hatt uformell kontakt med McDermotts ledelse de siste årene og diskutert muligheten for et tettere samarbeid, sa Siem.

I et brev til styret i McDermott undertegnet av Siem og konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 skriver de to at de er villige til å øke budet på McDermott. Kristian Siem kontrollerer rundt 21 prosent av Subsea 7 som på Oslo Børs er verdsatt til nærmere 38,5 milliarder kroner. Samtidig som Siem diskuterte budet på McDermott med analytikere og investorer, sendte McDermott ut en pressemelding der det het at budet fra Subsea 7 ikke var i selskapets og aksjonærenes interesse.

Vil bryte fusjonsplaner

Offentliggjøringen av budet fra Subsea 7 og Siem kommer bare en uke før aksjonærene i McDermott skal møtes for å stemme over den planlagte fusjonen mellom selskapet og det Houston-baserte oljeserviceselskapet CB & I. Den planlagte fusjonen mellom de to selskapene har allerede kommet svært langt. Invitasjonen fra Siem og Subsea 7 forutsetter at McDermotts styre terminerer den planlagte fusjonen med CB & I.

Mandag ettermiddag avslørte Siem at et styremedlem i McDermott skal ha stemt mot den foreslåtte fusjonen mellom McDermott og CB & I.

– Jeg tror de må opp i kurs. Nå har McDermott avvist budet. Jeg tror Subsea 7 fint kan øke budet, og at det fortsatt kan være et lønnsomt bud, sier oljeserviceanalytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets.

Johannessen synes de to selskapene passer godt sammen.

– Strategisk ser det veldig bra ut. Subsea 7 er sterke i en del områder der McDermott ikke er sterke og vice versa. McDermott er spesielt sterke i Midtøsten, India og Australia. Det passer også bra at selskapet blir større og konsoliderer markedet, sier han.

Kursen opp på budet

Budet fra Subsea 7 på syv dollar per aksje er 16 prosent høyere enn sluttkursen på McDermott-aksjen fredag. Budet er tenkt som et kontantbud, men Subsea 7 åpner for at opp mot halvparten kan betales med utstedelse av aksjer i Subsea 7. Ved inngangen til året hadde Subsea 7 en kontantbeholdning på rundt 1,1 milliarder dollar, rundt 8,7 milliarder kroner.

Aksjekursen i Subsea 7 var mandag opp nærmere to prosent. Oljeserviceanalytiker Frederik Lunde i Carnegie er svært positiv til budet.

– Det er kjempebra og veldig godt spilt, sier han og peker på misnøyen blant McDermotts aksjonærer til den planlagte fusjonen mellom McDermott CB & I.

– Du anser at Subsea 7 har god sjanse til å nå frem?

– Det fine er at Subsea 7 kommer med et bud som McDermotts aksjonærer tvinges å ta stilling til, sier Lunde.

Lunde er også svært positiv til de strategiske gevinstene ved en sammenslåing av de to selskapene.

– McDermott konkurrerer ofte på pris, mens Subsea 7 har mer teknologi og utstyr. Ved å slå sammen disse selskapene har en åpenbart stor overlapping på kostnader, en vil få bedre prisdisiplin i markedet samtidig som en fusjon vil innebære moderat risiko, sier Lunde.

Lunde gir også honnør til styreleder og storaksjonær Kristian Siem.

– Aksjemarkedet er ofte redd for at en skal overby. Det har du ikke her fordi Kristian Siem er en veldig sterk og disiplinert hovedaksjonær. Når du ser kursen gå opp i dag, er det ganske uvanlig og tillitvekkende. Siem er interessert i å gjøre det beste for aksjonærene og ikke bare bygge et stort selskap, sier Lunde.(Vilkår)

Dette er de vanligste spørsmålene om fastrente
Øistein Gamst Sandlie i Nordea gir deg de vanligste spørsmålene om fastrente, og svarene som hører til
00:52
Publisert: