Kværner fikk et underliggende driftsresultat, justert ebitda, på 219 millioner kroner i fjerde kvartal, og 680 millioner kroner for 2016 som helhet. I tilsvarende kvartal i fjor endte justert ebitda på resultatet på 178 millioner. 

Det kommer frem av kvartalsrapporten onsdag morgen.

Fallende driftsinntekter

I fjerde kvartal 2016 var totale driftsinntekter, inkludert andel av felleskontrollert virksomhet, det såkalte Field Development-segmentet, på 2378 millioner kroner, sammenliknet med 3334 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor

- Forutsigbar gjennomføring kombinert med kostnadsreduksjoner og produktivitetsforbedringer fortsetter å være de viktigste bidragsyterne til god drift, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner i en melding. 

Kværner lager plattformdekk og -understell og er et av de mindre selskapene i Aker-systemet, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke. Selskapet jobber blant annet med Johan Sverdrup-utbyggingen. 

Ordreinngangen i fjerde kvartal var på 768 millioner kroner. Per 31. desember 2016 utgjorde Kværners ordrereserve, inkludert Kværners andel av arbeidet til felleskontrollert virksomhet, 6459 millioner kroner, ned fra 8397 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Kostnadskutt

De siste årene har Kværner kuttet kostnader og strømlinjeformet butikken for å gjøre selskapet konkurransedyktig. Det har ført til at Kværner har vunnet flere viktige kontrakter i et markedet som fortsatt er preget av kostnadskutt, lav oljepris og investeringsbrems.

Selskapet opplyser at det fra 2014 til 2016 reduserte kostnadsbasen for nye prosjekter med rundt 15 til 20 prosent, og at målet fra 2016 og inn i 2017 er å videreføre dette. «For nye tilbud på plattformdekk er vår ambisjon at vi i 2017 har en kostnadsbase som er 20 til 25 prosent lavere enn den vi hadde for tre år siden.», opplyser selskapet. 

Styret har foreslått og ikke dele ut utbytte for andre halvår 2016, og selskapet begrunner dette med at «en sterk balanse og kontantbeholdning er viktig gjennom en krevende markedssyklus og dette skal underbygge ambisjonen om å gå ut av perioden som et sterkere selskap».

Siden Kværner-kursen nådde bunnen på rundt fire kroner i fjor høst, har kursen den steget til 11–12 kroner den siste tiden. Markedsverdien av selskapet er drøyt tre milliarder kroner.  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.