Solstad Offshore går en tøff vinter i møte.

Så tøff at Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad har varslet at det gjeldstyngede rederiet vil gå i dialog med sine långivere for å bedre likviditetssituasjonen.

Solstad sa til DN tidligere i uken at sommersesongen ikke bød på høy nok inntjening til at rederiet har penger nok i kassen når vinteren for alvor seiler inn over Nordsjøen. Han skylder på stor konkurranse for kontrakter og at ratene er for lave.

Onsdag steg Solstad Offshore på børs fra start etter kraftige fall de to siste dagene. Aksjen falt imidlertid igjen utover dagen, og endte ned 1,21 prosent.

Stor gjeld

Analytiker Hans Lund i Clarksons Platou Securities mener rederiet ikke har skaffet seg nok kontrakter for å veie opp for den tunge gjelden.

– Problemet til Solstad Offshore i dag er at det har veldig mye gjeld i forhold til ordrebok, i tillegg til at en god del av flåten ligger i opplag, sier han til DN.

Ved utgangen av andre kvartal hadde offshorerederiet en rentebærende gjeld på 27,5 milliarder kroner. Det er kun en marginal forbedring fra et år tilbake da rentebærende gjeld var 28,4 milliarder kroner.

– Hvis du sammenligner med for eksempel Dof som har en fantastisk ordrebok og relativt få båter i opplag er ikke Solstad i nærheten av det, sier Lund.

Det bergensbaserte offshorerederiet Dof er majoritetseid av Møgster-familien og Frederik Mohn, og har heller ikke klart seg supert på børsen i år. Rederiet har gitt aksjonærene en negativ avkastning på 0,48 prosent så langt i 2018. Til sammenligning har Solstad-aksjen falt 42 prosent hittil i år.

– Kan telle positivt

Til tross for det han mener er få kontrakter til Solstad tror Lund fortsatt rederiet kan stå vel skodd når de skal i dialog med sine långivere.

– Vi ser en bedring i markedet på rater og på flåteutnyttelse, og sånn sett er de godt rustet for å fange oppturen. Det kan telle positivt når de nå går i samtaler med kreditorer, sier han.

Bankene har neppe noe ønske om å vri strupen på rederiet heller da de risikerer store tap på sine utlån langt oppe i milliardklassen.

Tror på omorganisering

Solstad Offshore ble i fjor et av verdens største offshorerederier da konkurrentene Farstad, Rem Offshore og John Fredriksens Deep Sea Supply ble innlemmet i en stor konsolidering.

– Selskapet har en veldig interessant struktur, sier Hans Lund, som sier rederiet fortsatt er strukturert som fire enheter i selskapsstrukturen.

I teorien kan Solstad ifølge Lund kutte strengen til disse ettersom gjelden fortsatt ligger på datterselskapene og er såkalte «non recourse-lån» til morselskapet, altså Solstad. I slike lån er långivers sikkerhet kun knyttet til pantet, som betyr at långiver kan overlevere pantet og gå sin vei.

– Men tesen vår har hele tiden vært det ville være lite klokt å gjøre i og med at det stort sett er de samme bankene som låner til alle fire siloene og det må gjøres en større restrukturering på et senere tidspunkt. Selv med en bedring i markedet må det gjøres noe her og da tror vi ikke at løsningen for selskapene er å kutte strengen for noen av disse datterselskapene, sier Lund.

– Hva burde selskapet gjøre?

– En mulig løsning kan være å omorganisere selskapene, sier Lund.

Nå er alle selskapets aktiviteter samlet under ett. Han mener én subseastruktur og en OSV-struktur (offshore service vessels) kan gjøre selskapet mer attraktiv for eksisterende kreditorer og nye investorer.

– Det er veldig mange interessante eierandeler i selskapet, men slik det ser ut i dag får ikke selskapet reflektert verdien av disse på grunn av for mye gjeld og for mange båter i opplag, sier Lund.

Ifølge Bloomberg er det kun to meglerhus som dekker Solstad-aksjen. Clarksons Platou ligger inne med en salgsanbefaling og har gjort det siden januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: