Offshorenestor Sverre Andreas «Andy» Farstad (66) mistet kontrollen over den børsnoterte familievirksomheten Farstad Shipping i kjølvannet av oljesmellen for fem år siden. Kjell Inge Røkke- dominerte Solstad Offshore gikk i 2017 seirende ut av tvekampen med skipsreder Kristian Siem, og dannet rederiet Solstad Farstad Offshore.
Røkke fikk også med seg John Fredriksens Deep Sea Supply, og ikke lenge etter ble basen for selskapets ankerhåndteringsfartøy flyttet fra Ålesund (Farstad) til Skudeneshavn (Solstad).
Gjenoppstår
Sverre Farstad mente dette brøt et personlig løfte fra Kjell Inge Røkke, mens Solstad-eier Aker avviste dette. Han trakk seg deretter fra styret i protest og krevde familienavnet fjernet fra offshorerederiet, som endret navn til Solstad Offshore.
Frustrasjonen må ha gjæret en stund. Nå gjør Farstad comeback i offshoremarkedet med det nyetablerte offshorerederiet Sverre Farstad & Co.
«Det nye rederiet vil ha sitt utspring fra tidligere Farstad Shipping med mange av de samme personene og det samme verdigrunnlaget. Ambisjonen er å være en sentral bidragsyter til det maritime clusteret på Sunnmøre og sammen med klyngen fortsatt utvikle det maritime næringslivet til beste for vår region», heter det i en melding fredag.
Barberte formuen
Sverre Farstad mistet ikke bare kontrollen over det mer enn 60 år gamle familierederiet. I 2012 hadde skipsrederen en formue på over en milliard kroner. Tre år etter var den redusert til under en fjerdedel, mindre enn 250 millioner kroner. To år senere igjen, i 2017, var den mer enn halvert til 117 millioner kroner, som er siste tilgjengelige tall.
Skipsrederen har imidlertid ingen ambisjoner om å gjenta feilene som ble gjort i forkant av oljesmellen for fem år siden. Han erkjenner at Farstad, som bransjen ellers, hadde bygget for mange båter.
– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært noen vonde år. Men i ett års tid nå har jeg tenkt i nye baner, og nedturen har også gitt viktig læring for familien, sier Farstad til Sysla.no.
– En stor familie
Da Farstad-navnet forsvant og familien mistet kontroll over rederiet, var det en tung dag for mange Farstad-ansatte.
Gunnar Paulsen, tillitsvalgt i Farstad og styremedlem i Sjøoffisersforbundet på tidspunktet, var stolt over navnet som han mente hadde blitt ensbetydende med kvalitet i Nordsjøen
– Rederiet Farstad har vært som en stor familie. Sverre Farstad er synlig i bedriften. Alle vet hvem han Sverre Farstad er. En god og ordentlig fyr, sa Paulsen til DN i 2017.
Rask oppstart
Bak Sverre Farstad & Co. står Sverre Farstad, hans sønn Sverre Olav Farstad og tidligere mangeårig Farstad Shipping-ansatt Svein Leon Aure samt Roger Halsebakk, gründeren bak brønnbåtrederiet Sølvtrans. Sammen har de gjennom vinteren og våren jobbet med etableringen, opplyser selskapet fredag.
Det nystartede rederiet, som vil bli ledet av Aure, har fått godkjent sertifisering av DNV-GL for drift av skip. Selskapet har også blitt enige med Ulstein-verft om overtagelse av supplybåten «Blue King» (PSV).
Båten får navnet «Forland», samme navn som den første båten i det opprinnelige Farstad-rederiet, som ble levert i 1959, ifølge Sysla. Båten vil være klar for spotmarkedet i Nordsjøen så raskt som mulig.
– Det ser ut som timingen er bra. På norsk sokkel ser det bedre ut enn på lenge. Mange rederiet sliter fortsatt med gjeld. Nå får vi muligheten til å starte på ny uten den tunge ryggsekken, sier Aure til Sysla.
Fortsatt krise
Oljesmellen i 2014 satt alle bremsene på for oljeselskapene og sendte offshorefartøy etter offshorefartøy inn i norske fjorder. Enorm flåtevekst, massiv gjeld, liten eller ingen inntjening gjorde at samtlige offshorerederier kom i økonomisk uføre.
Næringen var overmoden for konsolidering. Men konsolidering alene har ikke vært tilstrekkelig for å skape balanse i markedet, og oppgangen mange håpet ville komme tilbake, har latt vente på seg.
Solstad Offshore, med en flåte på 148 fartøy, står fortsatt på kanten av stupet.
Rederiet jobber med sine kreditorer for å få skikk på gjelden, som ikke lar betjene over driften. Parallelt har Solstad, som øvrige offshorerederier, måtte ta massive nedskrivninger, ettersom markedskollapsen betyr at fartøyene blir stadig mindre verdt.
Siem i sivet
Kristian Siems offshorerederi Siem Offshore tapte kampen mot Kjell Inge Røkke om Farstad Shipping i 2017. Heller ikke Siem har gått uskadet gjennom offshorekrisen. Men, Siem tjener penger.
Og, som han selv har sagt, deres bankforbindelser har ennå til gode å tape penger på offshorerederiet, som har betjent samtlige gjeldsforpliktelser gjennom krisen.
Nylig flagget Siem at han igjen var åpen for samtaler med Solstad. Det kan potensielt gi et nytt kapittel i sagaen om Solstad Farstad.
For å markere oppstarten av Sverre Farstad & Co. vil Andy Farstad heise rederiflagget under en tilstelning ved rederiets kontorer i Notenesgaten 14 i Ålesund, kl. 13.00 fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.