Få næringer er blitt hardere rammet av oljenedturen enn den såkalte offshorenæringen, bestående av rederier som tidligere har levd godt på å utføre oppdrag for oljeselskapene.

Tall DN har hentet fra kredittvurderingsselskapet Dun & Bradstreet viser at enkelte skipsredere har fått sine private nedturer nullet ut av oljekrisen.

– Hele bransjen blør jo, sånn er det, sier Ole Bjørnevik i Trondheim.

Bjørnevik eier Boa Offshore gjennom sitt eget selskap Taubåtkompaniet. Ligningsformuen hans falt fra 368 millioner kroner i 2015 til null i fjor.

– Det er naturlig, sier han.

Selv har Bjørnevik måttet selge unna en rekke av de øvrige eiendelene i Taubåtkompaniet for å holde Boa flytende, som eierskapet i hotellet Royal Garden i Trondheim, Fremo Næringspark og eierskapet i Nordenfjeldske Luftfart som driver med helikoptertransport. Samtidig har han fått forhandlet frem betalingsutsettelser på gjelden.

På slutten av fjoråret hadde nemlig Boa Offshore en rentebærende gjeld på 3,4 milliarder kroner og 370 millioner kroner i kassen. Obligasjonsgjelden var på nær to milliarder kroner og bankgjelden er på 1,4 milliarder. Bjørnevik er glad for at Boa Offshore ikke har vært børsnotert, og slik sett har vært skjermet for oppkjøpsraid som flere andre offshorerederier er blitt offer for i senere tid.

Solstad Farstad rydder opp for 1,5 milliard

I motsetning til Bjørnevik har flere andre redere måttet gi fra seg kontrollen med sine selskaper gjennom det siste året, da særlig Kjell Inge Røkke og hans Aker har vært på hugget med å hamstre rederier på billigsalg. Først fikk han kontroll med Solstad Offshore, som i tur og orden har tatt over Rem Offshore, Deep Sea Supply og Farstad Shipping.

Sverre Andreas Farstad, som var styreleder i Farstad Shipping, har opplevd et fall i ligningsformuen fra 386 millioner kroner i 2014 til 127 millioner kroner i fjor.

Åge Remøy i Fosnavåg, som måtte gi fra seg kontrollen over Rem Offshore til Røkke i fjor, opplevde at ligningsformuen krympet fra 622 millioner kroner i 2014 til 56 millioner i fjor. (Vilkår)

Siem refser bankene etter offshorekrisen dnPlus