Offshoreentreprenørkonsernet Aker Solutions har blitt tildelt en fem årskontrakt av Statoil for prosjektering og innkjøpsledelse (EPMA) på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, ifølge en melding,

Avtalen er verdsatt til 4,5 milliarder kroner, og er en del av en tiårs rammekontrakt som annonsert i desember 2013, der Statoil har valgt å tiltre en opsjon.

Arbeidet som skal utføres vil løpe ut 2019 og dekker feltutviklingens første fase, fremgår det.

- Johan Sverdrup vil sette standarden for den norske oljebransjen og spille en stor rolle i selskapets vekst i årene som kommer. Vi kommer til å gjøre alt vi kan og jobbe i tett samarbeid med feltets partnere for å sikre at utviklingen blir verdensledende, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo i meldingen.

Skisse av installasjonene på Johan Sverdrup (Statoil).
Skisse av installasjonene på Johan Sverdrup (Statoil). (Foto: Statoil)

Aker Solutions leverte ifjor ingeniørarbeid og design for feltet første fase, bestående av fire plattformer koblet med broer.

Kontrakten i dag omfatter prosjektering og innkjøpsledelse for stigerørs- og prosessplattformdekket, i tillegg til sammenkoblinger og gangbroer for hele feltet.

Statoils Arne Sigve Nylund.
Statoils Arne Sigve Nylund. (Foto: Jostein L¿vs)

EPMA-arbeidet for første fase ventes å sysselsette omlag 1000 personer ved Aker Solutions' knutepunkt i Oslo, London og Mumbai.

- Johan Sverdrup-prosjektet har en ambisiøs fremdriftsplan. Da er det viktig med kompetente samarbeidspartnere som deler våre mål. Gjennom forprosjekteringsfasen har Statoil hatt flere hundre ansatte hos Aker Solutions. Sammen har vi lagt grunnlaget for en sømløs overgang til detaljert prosjektering som skal sikre en kostnadseffektiv framdriftsplan, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i en egen melding fra oljeselskapet.

Johan Sverdrup er det største oljefunnet på norsk sokkel på 30 år og anlås inneholde 1,8 til 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter. Feltet ventes å produsere 550.000-600.000 fat per dag ved full produksjon, tilsvarende rundt en fjerdedel av produksjonen fra norsk sokkel i dag. Produksjonsstart er estimert til 2019 og ventes ha en levetid på omkring 50 år.

Statoil er operatør på feltet, der Lundin, Petoro, Maersk Oil og Det norske oljeselskap er partnere.

Margareth Øvrum, Statoil. Foto:
Margareth Øvrum, Statoil. Foto: (Foto: Alf Ove Hansen)

Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring bekrefter at Statoil har jobbet målrettet for å redusere kostnader og forbedre effektiviteten i leveransene.

- Det er derfor gledelig å se at norske leverandører er konkurransedyktige og at vi kan signere denne kontrakten med Aker Solutions. De har startet sitt eget forbedringsarbeid og er godt i gang med å levere på vårt integrerte samarbeid på Sverdrup. Dette er en viktig kontrakt for prosjektet, og vi har store forventninger til gjennomføringen, sier hun.

Kontraktstildelingen forutsetter en investeringsbeslutning for Johan Sverdrup-utbyggingen i februar 2015, og har et forbehold om en godkjenning av Plan for Utbygging og Drift for feltet i Stortinget i 2015, opplyser Statoil-

Les også:
Kutter oljeinvesteringene med ti prosent
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.