Oljeprisen har falt til rundt 30 dollar fatet på svært kort tid som følge av en total nedsmelting av etterspørselen samtidig som det ligger an til en storstilt produksjonsøkning.

I en verden med 30 dollar fatet tjener ingen oljeselskaper penger og investeringsviljen er lav.

Natt til onsdag falt oljeprisen til under 29 dollar, onsdag formiddag fortsatte den ned under 28. Det er dårlig nytt for oljeleverandørene.

Audun Martinsen.
Audun Martinsen. (Foto: Jon Skille Amundsen)

Sjef for oljeserviceanalyse i Rystad Energy, Audun Martinsen, legger ingenting i mellom.

– Jeg tror ikke alle tar innover seg hvor stygt dette kan komme til å bli, sier han.

Bakteppet for det han tror blir en konkursbølge i oljeservice, er en vedvarende lav oljepris som følge av koronaviruset og en «oljekrig» mellom stormaktene Russland og Saudi-Arabia hvor sistnevnte vil oversvømme markedet med rabattert olje.

Det snakkes om at markedet kan miste så mye som ti millioner fat oljeetterspørsel – tilsvarende ti prosent av global etterspørsel.

I beste fall oljepris på 40 dollar

– Vi snakker om så mye som fem, seks og faktisk syv millioner fat per dag for mye olje på markedet. Gitt at Opec ikke kommer til noe slags enighet, og korona kommer til å utfolde seg i andre kvartal og litt i tredje, med reduksjon på flyvninger og biltrafikk, tror vi oljeprisen i 2020 kommer til å ligge i snitt på 35 dollar, sier Martinsen.

Han anslår at de globale oljeselskapene vil kutte opptil 100 milliarder dollar av sine investerings- og driftsbudsjetter for å tilpasse seg betydelig lavere kontantstrøm.

I sitt beste scenario ser han en oljepris på 40 dollar i år. I det verste scenarioet ligger snittprisen på 30 dollar fatet.

Konkursene vil uansett komme på løpende bånd, mener han.

– Kan det komme allerede i 2020?

– Det kommer i 2020, sier han.

– Stort berg av gjeld

– 2020 kommer til å bli et verre år enn forrige krise i 2015 og 2016. Vi må 16 år tilbake i tid for å se så lave investeringer på norsk sokkel. Selskaper kommer til å kutte til benet, sier Martinsen.

Han mener mesteparten av kuttene vil komme innen leting. Mye av letingen for mars og april er allerede kontrahert, men fra andre halvår vil det kuttes drastisk, mener han.

– Mange av de selskapene som lever fra hånd til munn, slik som offshorefartøy og rigger uten store langsiktige kontrakter, vil føle dette og vil mest sannsynlig gå konkurs. Disse selskapene har allerede spent livreimen hardt de siste fem årene, de lever allerede med veldig små marginer og har et stort berg av gjeld som kommer til å forfalle i 2020 og 2021, sier Martinsen.

– Det blir restruktureringer og det kommer til å være ganske mange konkurser som av dette, og det kommer mest sannsynlig til å balle på seg i andre halvdel av 2020, sier han.

Martinsen mener det ikke ble restrukturert nok i forrige servicenedtur i 2015 og 2016, og mener en ny bølge konkurser og restruktureringer kan føre til en sunnere leverandørkjede.

– Utfordringen er at dette blir litt i kraftigste laget slik at vi i etterkant av denne bølgen ikke har nok og robuste nok selskaper til å betjene det vi vet kommer av offshore vind og eventuelt store megaprosjekter senere, sier han.

Schieldrop ser mot 20-tallet

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB gjentar i en oppdatering tirsdag at oljetilbudet kan overgå etterspørselen med 5–10 millioner far per dag i andre kvartal i år.

En så stor overflod av olje gjør at Schieldrop tror prisen for olje med levering om kort tid kan falle ned på 20 dollar fatet. Han viser til at Saudi-Arabia mandag kunngjorde at landet er «veldig komfortabel med 30 dollar fatet».

Bjarne Schieldrop.
Bjarne Schieldrop. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Selvfølgelig er de ikke det. Ikke i det hele tatt. Ingen produsenter i verden er komfortable med en sånn oljepris. Da Saudi-Arabia så det ikke lenger var mulig å dytte prisene opp mot 60 dollar fatet eller mer snudde de 180 grader. Det var på tide å knuse konkurrentene. Produsenter med høy gjeld. Stikk av, skriver Schieldrop.

Det ferskeste eksempelet er den amerikanske skiferoljeprodusenten Chesapeake som har hyret restruktureringsrådgivere for å håndtere ni milliarder dollar med gjeld, ifølge Financial Times.

Vil ikke kunne få prisen helt opp

Martinsen tror oljekartellet Opec med Saudi-Arabia i spissen og Russland ikke hadde sett for seg hvor mye koronaviruset kunne eskalere da de droppet kutt i produksjonen.

Nå ligger etterspørselen an til å bli langt lavere enn hva man anslo for bare en måned siden.

– Det tror jeg vil endre hvordan de ser på markedet. Problemet er at selv om de kommer til fornuften og møtes i juni, har de faktisk ikke nok midler til å få prisen tilbake på 50–60 dollar fatet. De må kutte nær 50 prosent av produksjonen både i Saudi-Arabia og Russland, sier Martinsen.

Dersom, og kanskje heller når, dødsfallene av koronaviruset kommer til syne i Saudi-Arabia og Russland, tror Martinsen det kan legge enda mer press på myndighetene for å kutte produksjonen. Han påpeker at det kan gå så lenge som ut i november før Saudi-Arabia og Russland blir enige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.