Denne uken selges oljeserviceselskapet Nobu til spanske investorer for en halv milliard kroner. Bak salget står Nord Kapitalforvaltning i Tromsø, som sammen med det industrielle investeringsselskapet Habu Holding i Stavanger la om kursen fra Barentshavet til Midtøsten da oljesmellen truet med å sende Nobu Group utfor stupet.

– Mange aktører i bransjen kom seg ikke gjennom nedturen. Vi var nødt til å tenke nytt for å berge investeringen vi hadde gjort. Ting blir ikke alltid slik man hadde trodd, sier partner Anders Høifødt i Nord Kapitalforvaltning.

Nobu Group ble startet i Narvik i 2013, som et nordnorsk leverandørselskap som skulle ta sin del av de forventede inntektene fra økt oljevirksomhet i Barentshavet. Men da oljeprisen i 2014 ble halvert og aktiviteten i oljeservice kraftig redusert, førte det til titalls millioner kroner i underskudd de to første driftsårene i 2014 og 2015.

– Det var spennende å bli tvunget til å tenke nytt og gjøre grep mange følte var risikable, der vi gikk inn i en region som var ukjent og litt skummel for noen, sier Høifødt.

La ned i nord, satset i sør

For å berge selskapet ble hovedkontoret i Narvik lagt ned, all satsing mot Barentshavet skrinlagt og Midtøsten pekt ut som nytt satsingsområde for selskapets reparasjon og avanserte produksjon av utstyr til oljeboring.

– I 2013 mente vi Barentshavet ville ha god vekst, og at det var viktig å bygge opp en nordnorsk leverandør som kunne være med på oljevekst i nord. Da oljeprisen falt i 2014 ble hele utviklingen i Barentshavet satt på hold. Det var ikke mulig å tjene penger, sier Høifødt.

Med på eiersiden var industrielle aktører med lang erfaring med oljeservice i Midtøsten, og den erfaringen var gull verdt, forteller han.

– Da skrudde vi om strategien og startet med blanke ark. Vi la ned i Narvik og gikk i stedet inn i Midtøsten. Der hadde deleier Habu lenge hatt aktivitet, og der var det mulig å vokse og tjene penger, sier Høifødt.

– Midtøsten er et marked med stort potensial, men det krever tilstedeværelse over tid, sier Eimund Sletten, daglig leder i Habu Holding, som har hatt aktivitet i regionen siden 1992.

Doblet inntektene på to år.

Med den nye strategien mer enn doblet selskapet inntektene på to år. Nobu Group økte omsetningen fra 110 millioner kroner i 2016 til 250 millioner kroner i fjor. Selskapet fikk et driftsresultat i fjor på 70 millioner kroner, noe som gir en driftsmargin på over 25 prosent.

– Vårt selskap er et godt eksempel på hvordan industrielle og finansielle partnere kan utfylle hverandre. Vi har bygget opp Nobu-gruppen til en bra størrelse og med en bra strategisk posisjon. Nå er det rett tidspunkt å gi stafettpinnen videre til nye eiere som kan utvikle selskapet videre, sier Høifødt.

Kjøperne er et konsortium der eierne er det spanske oljeserviceselskapet Tubacex i Bilbao og investeringsselskapet Senaat fra Abu Dhabi. Ifølge regnskapene har eierne investert nærmere 200 millioner kroner totalt i Nobu, og er fornøyd med salgssummen på en halv milliard kroner.

– Vi er veldig tilfreds med verdiutviklingen og at vi leverer videre et selskap med så god vekst og lønnsomhet, etter en periode med svært utfordrende forhold i markedet. Det gjør at vi kan selge selskapet med god verdi og levere avkastning til våre aksjonærer, sier Høifødt.

Fortjenesten går hovedsakelig til de to største eierne Nord II og Habu Holding, som har henholdsvis 50 og 43 prosent av aksjene i Nobu Holding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.