Rystad Energy venter en kraftig oppbremsing for oljeservicenæringen de nærmeste årene. Oljerådgivningselskapet anslår nå at omsetningen fra det norske oljeservicemarkedet vil falle med tre prosent i 2020, og hele 14 prosent i 2021, ifølge en fersk oppdatering.

Dermed venter Rystad at det norske oljeservicemarkedet faller fra 23,8 milliarder dollar, over 210 milliarder kroner, i 2019, til 19,8 milliarder dollar eller 177 milliarder dollar i 2021.

Lavere oljepris

Oljeserviceanalysesjef Audun Martinsen i Rystad Energy påpeker at oljemarkedet er blitt betydelig mer usikkert. Det setter oljeservicemarkedet under press.

Mens mange tidligere trodde på en oljepris på 70 dollar fatet i 2020, forventes nå en oljepris på 60 dollar fatet i snitt både i 2020 og 2021, ifølge ham.

Analytiker Audun Martinsen, Rystad Energy.
Analytiker Audun Martinsen, Rystad Energy. (Foto: Jon Skille Amundsen)

– Det gjør at investeringsviljen på norsk sokkel ikke vil være som tidligere, og man får både færre leteinvesteringer og mindre investeringer i eldre felt, sier oljeanalytikeren til DN.

Færre prosjekter

Oljeservicemarkedet på norsk sokkel rammes også av at bølgen av vedtatte investeringer går mot slutten. Johan Sverdrup-feltet, den største feltutbyggingen på sokkelen de siste tiårene, er snart oppe og går, påpeker Martinsen.

– Når det er ferdigstilt sammen med øvrige utbygginger som er blitt sanksjonert, så går investeringstakten på nye utbygginger ned. Dermed kommer det få nye prosjekter, sier analytikeren.

Oppbremsingen vil i første rekke ramme riggselskaper som driver med brønnboring, samt undervannsaktører som installerer utstyr og kabler på havbunnen, mener han.

Også selskapene som bygger konstruksjonene, som Kværner og Aibel, vil merke oppbremsingen i ordrebøkene, samt offshorerederiene, som vil ha færre rigger å betjene.

– For rigg- og offshorerederiene er det ekstra ille, selv om de har gjort mye på kostnadssiden. Når den forventede oppgangen i markedet uteblir, må mange refinansiere eller finne andre løsninger, sier Martinsen.

Internasjonalt løft

De eneste selskapene som vil kunne merke noe bedring de kommende to årene, er de som driver med vedlikehold, mener han.

– Vi tror det er vanskelig å ta ned disse innkjøpene ytterligere, da de allerede er på lave nivåer, sier analysesjefen.

Rystad Energy venter at omsetningen fra oljeservicemarkedet internasjonalt vil svekke seg i 2020, og spår en nedgang på rundt fire prosent mot 2019.

Derimot venter de at markedet internasjonalt vil ta seg opp i 2021, med en vekst på fem prosent.

– Det vil være en liten nedgang internasjonalt, men på langt nær så mye som i Norge. Da gjelder det å være stor og internasjonal for å hindre nedgang i 2021, som i Brasil og i Øst-Afrika. Er en konsentrert om norsk sokkel, går en tøffere tider i møte, sier Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.