Asker og Bærum Tingrett har åpnet konkurs i boet til oljeservicevirksomheten Read AS, som eies av Tore Kjos (75), storebror til Norwegian Air Shuttle-sjef Bjørn Kjos (72), som også eier en mindre post i virksomheten.

Det fremgår i en kunngjøring fra Asker og Bærum Tingrett tirsdag.

«Basert på det som har fremkommet under saken, finner retten å legge til grunn at saksøkte er illikvid. Ut fra de foreliggende opplysningene dreier det seg åpenbart ikke om en forbigående, kortvarig betalingsudyktighet», heter det i kjennelsen.

Tore Kjos om Read-konkursen: – Det er jo én stor fordel med dette dnPlus

- Ikke jobbet

Bakteppet er et søksmål fra ni tidligere ansatte og krav om utbetaling av rundt 1,2 millioner kroner i lønn og feriepenger, og som begjærte Read konkurs.

Tore Kjos var opprørt over konkursbegjæringene.

– Dette er permitterte ansatte som ikke har klart å finne seg ny jobb. De har ikke jobbet en eneste dag for de pengene de saksøker oss for, sa Kjos til DN nylig.

Han sier at Read burde ha lagt ned virksomheten knyttet til enkel dataprosessering for mange år siden.

Norwegian-salg

Dagens Næringsliv skrev mandag at Tore Kjos var nødt til å selge aksjer i Norwegian-eier HBK Holding for å unngå konkurs i eget selskap og at han har kontaktet flere meglerhus for å selge seg ned.

Sammen med sin bror Bjørn startet Tore i 1987 oljeserviceselskapet Read. I dag er selskapet spesialisert på seismiske undersøkelser av oljebrønner.

Storebror Tore eier drøyt 98 prosent av Read Holding, mens lillebror Bjørn og hans familie eier rundt 1,7 prosent.

Det økonomiske uføret som Read har havnet i skyldes delvis manglende oppgjør fra en selskapets samarbeidspartnere i Mexico.

– Vår lokale mellomleverandør har stukket av med 50 millioner kroner, og dette er mye penger for et lite selskap som Read Group, sa Tore Kjos til DN nylig.

Konkurskjennelsen i Asker og Bærum tingrett kan ankes til lagmannsretten innen én måned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ungarns statsminister lover null inntektsskatt resten av livet til kvinner som føder minst fire barn
00:33
Publisert: