Oljeletingsselskapene på Oslo Børs faller som stein onsdag etter at den største av dem alle, seismikkselskapet TGS-Nopec, skuffet markedet i morgentimene. I tillegg til barberte driftsresultater varsler selskapet om svakere utsikter for året som kommer.

«Flatt»

På dagens kvartalspresentasjon tok finansdirektør Sven Børre Larsen luven av de største optimistene.

– Kundene våre jobber fortsatt med sine budsjetter for 2019. Budsjettene i 2018 er i beste fall «flattish», sier Larsen, ifølge TDN Direkt.

Senere presiserer Larsen overfor nyhetsbyrået at uttalelsen om 2018 er i forhold til 2017.

Også konsernsjef Kristian Johansen antyder at oljeoppturen som hittil har løftet oljeselskapene lar vente på seg for underleverandørene.

– Det er fortsatt viktig å ha et forsiktig syn på hastigheten i innhentingen i markedet. Vi ser fortsatt at pengebruksnivået i dollar er ganske lavt. Årsaken er at det er betydelig prispress, og når kunder planlegger for fremtiden glemmer det at det må være en form for inflasjon fremover, sier Kristiansen, ifølge TDN Direkt.

– Grunnen til at vi nevner dette er at vi ser vekst fra å kunne ta høyere priser. Vårt standardsvar er at vi håper prisene vil gå opp, sier han.

Nedjusterer

TGS, som leier sine båter og dermed raskere kan snu seg ved opptur og nedtur, opplever at det fortsatt er vanskelig å få forhåndsfinansiering fra kunder til oppdrag, som multiklientprosjekter.

TGS-sjefen mener det har vært krevende å få forhåndsfinansiert nye prosjekter i år fordi budsjettene for 2018 ble satt i oktober 2017, da var oljeprisen 50 dollar fatet, mot 75-80 dollar fatet i år.

- Selv om oljeprisen har steget og oljeselskapene har tjent mer penger, har de ikke fått nye midler til å gjøre "long term commitments". Det tror vi kommer til å løse seg inn mot 2019 og 2020, sier Johansen til TDN Direkt torsdag.

I mellomtiden vil TGS ta noe mer risiko ved å bruke egen balanse til å starte prosjekter istedenfor å vente.

- Det andre er at vi gjerne går i partnerskap med andre, og forsøker å fordele risikoen, sier han videre.

TGS hadde forhåndsfinansiering av nye multiklientinvesteringer på 33 prosent i tredje kvartal.

TGS opplyser i dagens kvartalsrapport at de nå ser forhåndsfinansiering på 40 prosent av nye multiklientinvesteringer i 2018, sammenlignet med tidligere kommuniserte forventning på 45 til 50 prosent, ifølge TDN Direkt.

«Lover godt»

TGS venter nye multiklientinvesteringer på rundt 260 millioner kroner i 2018 fra salg av eksisterende studier og fra risikodelingsavtaler, ifølge kvartalsrapporten.

Der påpeker også TGS-sjefen at selskapet er godt posisjonert for å dra nytte av forbedrede markedsforhold inn i 2019, noe som støttet videre investeringsvekst.

– TGS' kontrasykliske investeringer gjennom nedgangsperioden, med et høyt volum av data tilegnet til lave kostnader, lover fortsatt godt for bransjeledende kapitalavkastning fremover, sier Johansen.

Aksjeras

Seismikkgiganten la onsdag frem et driftsresultat på 24 millioner dollar i tredje kvartal 2018, mot 26 millioner dollar i samme periode året før. Netto driftsinntekter ble 141 millioner dollar i kvartalet (142), mens driftsresultat før skatt, renter, ned- og avskrivninger (ebitda) var på 120 millioner dollar (122).

Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 37 millioner, et ebitda-resultat på 116 millioner, og netto driftsinntekter på 141 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Infront Data for TDN Direkt.

Kombinert med de nedjusterte utsiktene, straffes aksjen hardt på Oslo Børs. TGS er ned over ti prosent hittil torsdag. Paradoksalt nok spratt TGS-kursen opp nær ti prosent da selskapet la frem andrekvartalsregnskapet i juli, før den sluttet opp seks prosent.

Dagens aksjekurs på noe over 250 kroner verdsetter TGS til nær 26 milliarder kroner.

Aksjeraset trekker også med seg sektoren, der hovedkonkurrenten PGS er ned nær fire prosent så langt. Andre, som EMGS og Polarcus, faller også hardt etter å ha lagt frem resultater onsdag. EMGS er ned tett på 11 prosent, mens Polarcus raser syv prosent. Spectrum Offshore er på sin side ned nær tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.