Nordnorske selskaper selger fortsatt langt mindre tjenester til oljenæringen enn de gjorde før oljesmellen i 2014. Oljenæringen var spådd å bli en nordnorsk vekstnæring, men det var færre selskaper og færre årsverk i nordnorsk oljenæring i fjor enn i 2010.

Det viser årets rapport «Levert» om nordnorsk oljenæring som ble presentert mandag for niende år på rad.

– Vi merket oljesmellen i nord da den kom. Vi er et stykke unna toppnivået i 2014. Det har vært store omstillinger i bransjen, sier siviløkonom og seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø.

Seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø.
Seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø. (Foto: Kunnskapsparken Bodø)

Sammen med oljenæringen har Kunnskapsparken siden 2010 undersøkt hvor mye nordnorske bedrifter selger av varer og tjenester til oljenæringen.

Mindre enn i 2010

I 2010 leverte 189 nordnorske bedrifter vel 1733 årsverk og hadde en omsetning på 3,5 milliarder kroner fra oljenæringen. Justert for konsumprisindeksen utgjorde det i 2018 rundt 4,1 milliarder kroner.

I 2018 leverte 176 nordnorske bedrifter 1651 årsverk og hadde en omsetning på 3,8 milliarder kroner, viser årets rapport.

– Det har skjedd ting i oljenæringen. Det har vært en effektivisering. Ratene er lavere. Det er litt færre bedrifter med leveranser, sier Steffensen.

Oljenæringen i nord vokste hvert år fra 2010 til toppåret 2014. For seks år siden uttalte administrerende direktør Kjell Giæver i det nordnorske leverandørnettverket PetroArctic at nordnorske leverandører kunne nå ti milliarder kroner i omsetning fra oljenæringen rundt 2020.

I stedet ble omsetningen nær halvert av oljesmellen, og gikk ned fra 5,6 til 3,2 milliarder kroner.

Tror på vekst

I fjor økte omsetningen med tre prosent fra 3,6 til 3,8 milliarder kroner. Leverandørene i nord tror omsetningen i år vil stige med rundt ti prosent til rundt 4,1 milliarder kroner, det samme som omsetningen var på i 2010. Steffensen tror næringen vil vokse.

– Det er helt klart optimisme å spore. For 2020 sier 44 prosent av bedriftene at det blir vekst, halvparten at det ikke blir vekst og bare seks prosent at det blir nedgang i aktiviteten, sier Steffensen.

Til tross for antall oljefelt i Nord-Norge siden 2010 har økt fra tre til fem, og det sjette snart er under bygging, har ikke omsetningen i nordnorsk leverandørindustri økt. Med nye felt vil nordnorsk oljenæring øke inntektene, spår Steffensen.

– Det er ingen tvil om at leverandørindustrien i nord vil ha arbeid fremover. Det er flere felt i drift nå enn før, og flere er på vei, sier Steffensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.