Prisen på selskapet vil hverken Hypteck eller kjøperen, det børsnoterte amerikanske selskapet MRC Global ut med. Men Steinar Haugerud er fornøyd med prisen.

- Det var jo ikke noe vi måtte selge, så vi har fått en god, akseptabel pris på selskapet, sier han.

Haugerud sitter før salget på 24 prosent av selskapet som ligger i Skotselv i Øvre Eiker i Buskerud, mens 26 prosent eies av andre av de 68 ansatte i selskapet.

- Er det mange som tar frem champagnen i kveld?

- Det er midt i uken, vi får ta champagnen når det passer. Vi er edruelige og har bena på jorden her oppe, og nå må vi la det synke inn at det er avgjort. Jeg har ingen "løp og kjøp"-planer, sier Haugerud.

- Det er hyggelig at det blir avkastning for de som har vært i selskapet i mange år. Det er positivt, det, legger han til.

Gode marginer

Hypteck leverer instrumenterings- og prosesskontrollsystemer til olje- og gassindustrien. Selskapet hadde en omsetning på 225 millioner kroner i 2013 og et driftsresultat på 44,5 millioner.

Fra 2011 til 2012 steg omsetningen fra 96 til 221 millioner og driftsresultatet fra 11 til 49 millioner kroner.

- Det var resultat av kombinasjonen av oppkjøp av et selskap og organisk vekst. Det er gode marginer på de produktene vi selger, så enkelt er det egentlig, sier Haugerud.

For å utvikle selskapet

I fjor sommer ble halve selskapet solgt til investoren RIT Capital Partners i London. Stavangerbaserte Progressus hadde da vært på eiersiden siden 2009.

- Vi hadde planer om en lenger reise med RIT, men så kom det industriell aktør som jeg tror er gunstig for selskapets utvikling. Vi fant ut at dette ville vi gjerne prøve å få til, sier han.

Hvis man går ut fra at kjøpere av denne typen selskaper er villig til å betale ti ganger driftsresultatet, som ifølge analytikere er vanlig for selskaper i vekst, kan prisen ende på rundt 450 millioner kroner. Hvor mye som tilfaller eierne, avhenger av gjelden i selskapet.

- Er du blitt en rik mann?

- Det er avhengig av hva som er definisjonen på det. Men penger er ikke det viktige her. Man driver jo business for å tjene penger, men en god og trygg havn for å utvikle selskapet videre er prioritet nummer én, sier Haugerud.

Ingen reise ut av landet

Selskapet vil fortsette driften under navnet MRC HypTeck, skriver MRC i en pressemelding om oppkjøpet.

- Dette er i tråd med vår strategiske syn på ventil, prosess og instrumentering samt vårt løfte om å vokse innenfor offshore, uttaler Andrew Lane, styrelder i MRC Global, i pressemeldingen, og legger vekt på markedskunnskapen de tilegner seg gjennom Hypteck.

Haugerud vil fortsette i selskapet.

- Jeg skal fortsette å jobbe i selskapet og utvikle det sammen med våre nye eiere. Det er planen og det er ønsket fra både meg og kjøper, sier han.

MRC har også nylig kjøpt det norske selskapet Stream.

- Dette er eiere som ønsker å utvikle selskaper i Norge.

- Kompetansen og verdiene blir her. Jeg ser det ikke som en reise ut av landet, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.