Ålesunderen Paal Kibsgaard (50), eller Pål Kibsgaard-Petersen som han egentlig heter, hadde i 2017 en samlet kompensasjon på snaut 20,8 millioner dollar, noe som tilsvarer 171,9 millioner kroner etter gjennomsnittskursen for 2017.

Kibsgaard har en grunnlønn på to millioner dollar og fikk nær 4,3 millioner dollar i bonus i 2017. De virkelig store pengene tjener han imidlertid på prestasjonsbaserte aksjetildelinger. I 2017 mottok han aksjer til en verdi av snaut 12 millioner dollar på tildelingstidspunktet.

Det kommer frem av en oppdatering oljeselskapet Schlumberger har levert inn til de amerikanske børsmyndighetene i Securities and Exchange Commission (SEC).

DN har gått gjennom den samlede kompensasjonen Kibsgaard har mottatt siden han ble konsernsjef i Schlumberger i 2011.

Gjennomgåelsen viser at Kibsgaard har mottatt kompensasjon på 886,4 millioner kroner i perioden, om man regner om fra dollar med gjennomsnittskursen for hvert år.

I den samme periode har Schlumberger gjennomført omfattende restruktureringer som følge av oljekrisen. Flere titusen stillinger er kuttet. I fjerde kvartal 2016 alene, forsvant 10.000 ut av selskapet.

Nordmann ut av styret

Kibsgaard ble styreleder i selskapet i 2015.

Med seg i Schlumberger-styret har han tidligere Statoil-sjef Helge Lund. Tidligere ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet, Tore Sandvold, forsvinner nå ut av styret, ettersom han har passert Schlumbergers pensjonsalder på 70 år.

Både Lund og Sandvold fikk rundt 300.000 dollar i styrehonorar i 2017, noe som tilsvarer snaut 2,5 millioner kroner.

Selskapet forklarer i SEC-rapporten at det å ha Kibsgaard som både konsernsjef og styreleder er i «de beste interessene til selskapet og dets aksjonærer».

– Dette er basert på styrets sterke tro på at Kibsgaard, som det individet med det hovedansvaret for å lede selskapets daglige operasjoner og med bred kunnskap og forståelse om selskapet, er best posisjonert til å lede styremøter, skriver selskapet.

Får ros

Styret skriver i rapporten at Kibsgaards prestasjoner som sjef i 2017 ble evaluert mot en rekke mål, og har innfridd nesten fullt og helt på alle.

Schlumberger hadde i 2017 en omsetning på 30,4 milliarder dollar, mot 27,8 milliarder dollar året før.

Selskapets resultat før skatt endte på 3,9 milliarder dollar, mot 3,3 milliarder dollar i 2016.

Kibsgaard uttalte i forbindelse med resultatene for fjerde kvartal 2017 at selskapet i perioden med oljeprisnedgang har forsøkt å styrke teknologitilbudet og markedstilværelsen i nøkkelmarkeder i hele verden.

– I tråd med det utfordrende markedet i samme periode har vi omstrukturert alle relevante deler av selskapet, når det gjelder størrelse og organisasjonssett, for å maksimere vår konkurranseevne i marked og operativ fleksibilitet, sa han.

«Overlegen avkastning»

Kibsgaard mente da at oljemarkedet har kommet seg tilbake i balanse etter noen svært urolige år – og at overtilbudet av olje gradvis blir erstattet av en premie på strammere marked.

– Det gjør oss mer positiv til de globale utsiktene for virksomheten vår, sa Kibsgaard i kvartalsmeldingen.

I meldingen skrev Schlumberger at tredjeparts investeringsundersøkelser anslår en vekst på 15–20 prosent på investeringer i Nord-Amerika i 2018, mens investeringer i det internasjonale markedet var ventet å vokse for første gang på fire år – med fem prosent i 2018.

– Så ettersom vi går inn i det første året med vekst i alle våre globale operasjoner siden 2014, er det fornyet spenning og entusiasme i selskapet, og vi vil levere markedsledende produkter og tjenester til våre kunder, og overlegen avkastning til aksjonærene, sa Kibsgaard.

Schlumberger er notert på New York-børsen og har en børsverdi på drøyt 90 milliarder dollar.(Vilkår)

Faller hovedindeksen ned hit er det et sterkt signal om å selge aksjer
01:05
Publisert: