– Det er en helt vanvittig utvikling. I år vil vi nå minst 900 millioner kroner. Utsiktene er svært lyse

Det er ikke lenge siden situasjonen var en helt annen for Jærens mest kjente industrigründer, Inge Brigt Aarbakke (54). I 2010 endte omsetningen for selskapet Aarbakke på 300 millioner kroner. Oljeleverandørbedriften, som dreier spesialutstyr ved hjelp av avanserte cnc-maskiner, fikk merke på kroppen nedturen da kundene skrudde ned aktiviteten. Likviditetsproblemer truet bedriften på Bryne, og krav om mer egenkapital kom på bordet fra selskapets banker.

– Jeg hadde ikke pengene. Jeg måtte pantsette huset mitt, hytta mi og mine barns hus, sier Aarbakke.

– Du hadde ikke penger og var nær å miste kontrollen over selskapet?

– Ja, dette hadde jeg ikke klart uten at banken hadde tro på meg. Det reddet meg, sier Aarbakke.

Sparebank 1 SR-Bank stilte med 45 millioner kroner i lån. Det gjorde at Aarbakke kunne opprettholde sin eierandel på 50 prosent i selskapet han grunnla som 21-åring. Den andre halvparten var eid av oppkjøpsselskapet Hitecvision, som kjøpte seg inn i Aarbakke i 2006.

– Det var svært nær at min eierandel ble utvannet, sier Aarbakke.

Rik igjen

Eierandelen han var i ferd med å miste er nå verdt hundrevis av millioner kroner. Hitecvision planlegger å selge seg ut av Aarbakke i løpet av det neste året. Et prospekt er laget og distribuert til aktuelle kjøpere.

– Jeg er skuffet om ikke denne bedriften verdsettes til minst 800 millioner kroner, men dette er det Hitecvision som styrer. Jeg er ufattelig fornøyd med det Hitecvision, og spesielt Atle Eide, har tilført denne bedriften. Vi har fått lov til å satse. De har trodd på oss villmenn her ute. Det får både vi og dem nå betalt for, sier Aarbakke.

Aarbakke vet fortsatt ikke hva som kommer til å skje med hans eierandel.

– Den vil kanskje reduseres, men min plan er å være med på dette videre. Hittil ser det ikke ut til at det er noen aktuelle norske kjøpere.

Utenlandsk kapital er gull

Det gjør ikke Aarbakke noe.

– Vi er midt i verden, gliser Aarbakke.

Han står på toppen av Høghuset på Bryne, Norges tredje største bygg. På toppen av taket kan han se Stavanger i nord, Sirevåg i sør og Arne Garborgs barndomshjem i øst.

– Hadde du helst sett en norsk kjøper?

– Nei, hvorfor det. Utenlandsk kapital er gull. Hva hadde norsk oljeindustri vært uten utenlandsk kapital. Tenk på de utenlandske oljeselskapene og selskaper som Halliburton, Schlumberger, FMC og NOV. Veksten for meg ligger utenlands. Det viktige for meg er å få eiere som gir oss lov til å vokse, sier Aarbakke.

Som vanlig ser han bare muligheter. Ifjor endte omsetningen på vel 630 millioner kroner og driftsresultatet på nær 45 millioner kroner, men det er ingenting mot farten nå.

– Allerede nå vet jeg at vi når de 900 millionene. Vi har solgt alt vi skal. I løpet av de neste fem til seks årene skal vi doble omsetningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.