PGS har som mange andre leverandører til oljebransjen vært tynget av stor gjeld. Selskapet har hatt lån på totalt 940 millioner dollar (8,5 milliarder kroner) som skal betales i løpet av 2020 og tidlig 2021.

I mai i fjor var PGS nære å refinansiere sine obligasjonslån, men kansellerte prosessen. Siden aksjekursen bunnet ut i september har den steget 70 prosent, og tirsdag kveld landet selskapet den svært etterlengtede refinansieringen.

16. januar etter børsslutt varslet selskapet at det ville gå til aksjonærene og be om nye friske penger, samtidig som det har forlenget og utvidet sine låneavtaler. Bare noen timer senere meldte selskapet at det hadde plassert kapitalutvidelsen til samme kurs som sluttkursen på Oslo Børs: 17,48 kroner.

«Vårt beste gjett er at PGS-aksjen vil gå opp på et lettelsesrally», skriver analytiker Christopher Møllerløkken i meglerhuset Carnegie i en oppdatering før børsåpning onsdag.

PGS-aksjen steg umiddelbart 20 prosent ved børsåpning onsdag formiddag.

Det er kraftigste kursoppgangen på over tre år – siden 21. juli 2016.

Ga ingen rabatt

PGS har nå mottatt forpliktelser på et fireårig lån på minst 489 millioner dollar (4,4 milliarder kroner). Samtidig har selskapet fått forlenget en eksisterende rullerende kredittfasilitet på 215 millioner dollar (1,9 milliarder kroner) fra september 2020 til september 2023.

Det ble samtidig varslet at selskapet ville hente 850 millioner kroner gjennom å utstede nye aksjer i selskapet, en såkalt rettet emisjon. I løpet av kvelden fikk PGS landet emisjonen.

Normalt gjøres slike kapitalutvidelser til en rabatt fra sluttkursen, og PGS bemerker også at kapitalutvidelsen var «betydelig» overtegnet, altså at det var stor interesse for å delta blant investorene.

I presentasjonsmaterialet til PGS fremkommer det at selskapet nå regner med å ha penger frem til sommeren 2023.

«Den fullstendige refinansieringen reduserer den finansielle risikoen betydelig, forbedrer gjeldsbelastningen og er ventet å sikre passende likviditet frem til andre halvår 2023», skriver selskapet.

Traff klokkerent

Dagen før refinansieringsplanene ble lagt frem oppgraderte Sparebank 1 Markets anbefalingen på PGS til kjøp med kursmål på 24 kroner og tok aksjen inn i den eksklusive gruppen av «top picks». Anbefalingen traff klokkerent og PGS' aksjekurs steg onsdag til rundt 21 kroner.

«Vi har hatt en forsiktig tilnærming til PGS en stund fordi vi har sett høy refinansieringsrisiko. Sannsynligheten for et positivt utfall ser nå mer sannsynlig ut», skrev meglerhuset i en rapport på mandag, og viste til at renten på obligasjonene med forfall i desember 2020 hadde falt fra 12 prosent til åtte prosent de siste to månedene.

Sparebank 1 Markets tror PGS vil legge frem optimistiske utsikter på sin kapitalmarkedsoppdatering 30. januar.

«Når refinansieringen er ute av verden kan markedet igjen vie oppmerksomhet til forbedringene vi ser i seismikkmarkedet», skriver meglerhuset.

Må revurdere anbefaling

Meglerhuset Carnegie nedgraderte nylig PGS-aksjen til hold ettersom prisingen av selskapets obligasjonslån gjorde det sannsynlig at selskapet måtte hente ny egenkapital.

«Når kapitalutvidelsen nå mer eller mindre er unnagjort må vi revurdere anbefalingen vår», skriver analytiker Møllerløkken.

Meglerhuset påpeker at det fremdeles foretrekker konkurrenten TGS-Nopec fremfor PGS.

«Mens avkastning fra fri kontantstrøm ser overbevisende ut gjør PGS sine inntjeningsmultipler versus TGS sine og guidingen på oljeselskapenes leteinvesteringer at vi fortsatt foretrekker TGS fremfor PGS», skriver Møllerløkken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.