Seismikkselskapet PGS legger frem kvartals- og årsresultater etter et forrykende år på Oslo Børs:

  • I november hentet selskapet 1,5 milliarder kroner for å redusere belåningen.
  • Et halvt år tidligere, i mai, hentet selskapet inn 850 millioner kroner.
  • Konsernsjef Rune Olav Pedersen uttalte i sommer at «vi leverte det nest beste kvartalet, målt i omsetning, siden fjerde kvartal 2014», da han sto med den ferske halvårsrapporten i hånden.
  • Konkurrenten TGS har flere ganger beilet på PGS, men la i sommer inn bud på Magseis Fairfield.

For hele 2022 endte driftsresultatet på 117 millioner dollar, en kraftig forbedring fra et driftsunderskudd på 32 millioner dollar i 2021. Det tilsvarer om lag 1,1 milliard norske kroner.

Samlede inntekter for fjoråret ble 817,2 millioner dollar (rundt åtte milliarder kroner), opp fra 590 millioner dollar i 2021.

– Vi hadde en treg start på 2022, da om lag halvparten av flåten var parkert. Men fra tidlig i andre kvartal ble utnyttelsesgraden forbedret betraktelig og gjeninnhentingen i seismikkmarkedet kommer tydelig frem i resultatene, skriver konsernsjef Rune Olav Pedersen i en børsmelding.

PGS-aksjen steg over åtte prosent like etter handelsstart, men rundt klokken 09.45 har oppgangen snudd til en fall på om lag 0,4 prosent.

Taper fortsatt penger på bunnlinjen

Det er ikke mer enn to år siden selskapet etter flere omganger med mislykkede forhandlinger kom til enighet med flere långiverne om to års utsettelse på gjeldsforfall.

I dagens kvartalsrapport fremgår det en netto rentebærende gjeld på 616,7 millioner (om lag seks milliarder kroner) dollar ved utgangen av kvartalet, en reduksjon på over 300 millioner dollar fra fjerde kvartal 2021.

Etter å ha fortalt de fremmøtte og forventningsfulle investorene og analytikerne på Felix Konferansesenter at markedet i fjor priset opp oppdragene med 35 prosent, kom konsernsjefenmed en sammenligning:

– Vi har den største ordreboken vi har hatt siden tredje og fjerde kvartal 2014 – og dette er epler og epler, dette er ordrebøker som kan sammenlignes.

Lenger ned i regnskapet går det tydelig frem at selskapet er i en langt bedre posisjon enn hva som var tilfellet ved utgangen av 2021, selv om det fortsatt tapes penger på bunnlinjen. Fasit for fjoråret var et resultat før skatt på minus 6,7 millioner dollar, mot et underskudd før skatt på 163,8 millioner dollar i 2021.

Det tilsvarer et 2022-underskudd før skatt på rundt 66 millioner kroner etter dagens kurs.

Selskapets kontantstrøm økte fra 326,6 millioner dollar i 2021 til 371,3 millioner dollar i 2022. Ved utgangen av året var kontantbeholdningen på 363,8 millioner dollar, opp fra 170 millioner dollar på slutten av 2021. Omregnet til norske kroner blir det rundt 3,6 milliarder.

Selskapet melder også om den feteste ordreboken siden tredje kvartal 2014, som ved utgangen av fjoråret var på 416 millioner dollar.

Flere med store gevinster

Denne uken har aksjekursen falt noe i forkant av kvartalstallene, etter at kursen toppet på 8,50 kroner i forrige uke i nærheten av de kursnivåene aksjen oppnådde i september.

Da selskapet hentet penger i høst, ble det gjort på kurs 6,70 kroner. Flere av investorene som kom på aksjonærlistene i fjor, sto sentral i kapitalinnhentingen, som Magnus Halvorsen.

Halvorsen er blant dem som sitter med store urealiserte gevinster i seismikkselskapet. For tiden er han fjerde største aksjonær i PGS med en aksjepost på drøyt 200 millioner kroner.

Bak Halvorsen kommer Kjell Christian Ulrichsen med familie med aksjer for 180 millioner og Edvin Austbø med aksjer for over 60 millioner. Eiendomsinvestor Kim Johnsen har en lignende post som Austbø.

PGS' comeback blant investorene kommer etter at slet i et stadig mer presset seismikkmarked etter oljekrisen, som strupte oljeselskapenes investeringer.

Nye satsinger

De siste dagene har PGS meldt om både satsing på havvind og kontrakt med Equinor.

Da PGS la frem tall for tredje kvartal i høst, viste de en omsetning på litt over to milliarder kroner og et driftsresultat på 350 millioner kroner.

Den kvartalsrapporten viste at PGS hadde rentebærende gjeld på litt over åtte milliarder kroner og en kontantbeholdning på 1,85 milliarder kroner per september.

For to uker siden ble foreløpige salgstall offentliggjort fra selskapet, og de viste at selskapet forventet å rapportere en omsetning på 217 millioner dollar for fjerde kvartal. Til sammenligning endte inntektene på 210 millioner i samme periode året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.