Seismikkselskapet Petroleum Geoservices (PGS) faller i overkant av 15 prosent på Oslo Børs onsdag etter en skuffende tredjekvartalsoppdatering, som ikke akkurat vil hjelpe i selskapets refinansieringsprosess, ifølge analytikere.

Skuffende omsetning

PGS venter en omsetning på rundt 235 millioner dollar i tredje kvartal 2019. Til sammenligning var det på forhånd ventet en total omsetning på 244 millioner dollar i kvartalet, ifølge estimater innhentet av selskapet per 8. oktober 2019 fra 16 analytikere.

Multiklientomsetningen for tredje kvartal utgjorde om lag 150 millioner dollar mens kontraktomsetningen utgjorde 75 millioner dollar. PGS kom ikke med noen fordeling over forhåndsfinansiering og late sales for multiklientsalget.

Pareto Securities mener oppdateringen totalt sett var noe negativ og påpeker at late sales kom inn lavere enn forventet.

«Ettersom vi forventer at forhåndsfinansierinntektene vil bli middelmådige, gitt høy multiklientallokering og undersøkelser i regioner med relativt høy forhåndsfinansiering, så tildeler vi mesteparten av konsensusbommen til late sales», skriver de i en oppdatering onsdag.

Nedjusterer estimater

Carnegie estimerer at både late sales og forhåndsfinansieringsinntektene kom inn under deres estimater. Meglerhuset nedjusterer sine estimater for forhåndsfinansieringsinntektene til 76 millioner dollar fra tidligere 82 millioner dollar, tilsvarende en forhåndsfinansieringsrate på 97 prosent, ned fra 108 prosent.

Videre kutter de sine late sales antagelser til 75 millioner dollar fra 85 millioner dollar, samtidig som de påpeker at de tror whisper numbers var enda høyere ettersom dette var siste kvartal før PGS vil forsøke å refinansiere gjelden sin.

«Med tredjekvartalsguidingen vil det ikke bli lettere enn det var i mai/juni i våre øyne», skriver Carnegie.

Kan skjerpe kreditorkrav

Selv om tredje kvartal bekreftet sterkere prising innen kontraktseismikk, har det vært svakere når det gjelder multiklient, mener Carnegie, som beholder sin hold-anbefaling på aksjen.

Carnegie tror fortsatt en tilpasning og forlengelse av de nåværende gjeldsvilkårene er det mest sannsynlige utfallet i PGS' kommende refinansiering.

Meglerhuset mener den største risikoen for aksjonærer i PGS er hvilke vilkår kreditorene vil kreve for å bli med på en forlengelse.

Sparebank 1 Markets mener på bakgrunn av egne antagelser at late sales var skuffende, og trekker som Carnegie frem at visse investorer og analytikere trodde PGS ville være mer aggressive på late sales i tredje kvartal, i forkant av den kommende refinansieringen.

«Totalt sett anser vi kvartalsoppdateringen som ikke hjelpsom i forkant av den kommende refinansieringen», skriver analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets i en oppdatering.

«Utvanningen vil kunne bli betydelig»

Sparebank 1 Markets ser fortsatt betydelig refinansieringsrisiko i PGS.

«Kredittmarkedet for offshoreobligasjoner er forblitt krevende de siste månedene, noe som gjør det usikkert om selskapet vil få til en refinansiering uten å utstede egenkapital. Gitt de lave nivåene aksjekursen handles på for tiden, vil utvanningen kunne bli betydelig», skriver Johannessen.

PGS har tidligere uttalt at de vil bruke vinduet i fjerde kvartal for refinansiering uten å hente egenkapital.

ABG Sundal Collier omtaler også PGS-oppdatering som skuffende, og mener dagens kursfall berettiget.

«Vi hadde håpet å se et hopp i multiklientomsetningen tilsvarende det TGS og CGG har rapportert», skriver de i en oppdatering.

Meglerhuset kommer til å nedjustere sine estimater for ebitda i tredje kvartal til 160–170 millioner dollar fra 204 millioner dollar, og estimatene for fri kontantstrøm i tredje kvartal til 40–50 millioner dollar fra tidligere 87 millioner dollar.

PGS faller 16,4 prosent til 11,245 kroner på Oslo Børs så langt onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.