North Atlantic Drilling, ett av det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrills datterselskap, er tildelt ti års forlengelse av kontrakter for to av sine rigger av typen «jackup», «West Elara» og «West Linus», av oljeselskapet Conoco Phillips Skandinavia.

Kontraktene er anslått av Seadrill og North Atlantic Drilling å tilføre ordrereserven til selskapet omtrent 1,4 milliarder dollar, ikke inkludert bonuser. Det tilsvarer 12 milliarder kroner.

Markedet reagerer positivt på nyhetene fra selskapene og sender Seadrill-aksjen kraftig opp på Oslo Børs

– Vanskelig å si hva raten blir

Ledelsen i Seadrill jobber på overtid for å redde det børsnoterte riggselskapet fra konkurs i oljenedturen. I den store refinansieringsplanen som ble publisert tidligere i år, la det John Fredriksen-kontrollerte selskapet til grunn at leieprisene for selskapets jack-up-rigger, var ratene anslått å øke fra 84.000 dollar til 112.000 dollar for rigger tilpasset mildere forhold, såkalte «benign environment»-rigger og fra 133.000 dollar til 215.000 dollar for rigger tilpasset tøffere forhold, såkalte «harsh environment»-rigger. Både «West Elara» og «West Linus» er «harsh environment»-rigger.

Det er disse estimatene som legges til grunn for verdsettelsen av kontraktforlengelsene tirsdag. 

– Selvfølgelig vil ratene stige, sa Seadrill-sjef Per Wullf til DN den gang.

Anslagene ble møtt med skepsis både fra analytikere og markedet. Aksjen raste på Oslo Børs i kjølvannet av oppdateringen fra selskapet og en rekke analytikere uttrykte skepsis til hvorvidt dagratene kunne nå såpass høye nivåer (DN+). 

– Vanskelig å si hva raten blir, så det er anybody's guess så langt frem i tid. Men klart de vil øke igjen når balansen mellom tilbud og etterspørsel blir bedre, sier senioranalytiker Janne Kvernland i Nordea i en kommentar om riggmarkedet til DN. 

Tirsdag jubler derimot markedet, og sender Seadrill opp som den klare børsvinneren

Reduserer ratene

Selskapet opplyser at det, som en del av avtalen, er blitt enig om en nedjustering av ratene – altså hvor mye selskapet får betalt for riggene – som gjør at selskapet må redusere sin nåværende ordrereserve med 58 millioner dollar. Det tilsvarer en halv milliard kroner.

Kontrakten omfatter faste dagrater på dette nivået frem til mars 2020, og vil deretter ligge på markedsbaserte priser frem til 2028.

Seadrill og North Atlantic Drilling anslår følgende:

  • West Linus-kontrakten, som forlenges fra 2019 til 2028, vil bidra med 706 millioner dollar til ordrereserven.
  • West Elara-kontrakten, som ventes å starte i oktober 2017 frem til oktober 2027, vil bidra med 530 millioner dollar til selskapets ordrereserve.

Senioranalytiker Sondre Dale Stormyr i Danske Bank Markets mener lønnsomheten for kontraktene sannsynligvis vil være lavere enn normaliserte forhold. Men senioranalytikeren stusser over én ting. 

– Det mest overraskende er varigheten på kontraktene, og at det er to av dem, skriver Stormyr i en kommentar. 

Jobber dag og natt for å redde Seadrill

John Fredriksen varslet tirsdag forrige uke at både aksjeeiere og långivere i Seadrill må ta store tap etter at selskapet meldte om at det utsetter refinansieringen av låneavtaler til 24,4 milliarder kroner.

Riggmilliardæren jobber nå dag og natt for å finne en restrukturering for Seadrill og det tilknyttede selskapet North Atlantic Drilling. 

– Vi holder på å ta verdensrekord i restruktureringer her på det lille kontoret vårt. Vi har fikset Frontline, Archer, Arcadia Petroleum, Deep Sea Supply og Golden Ocean. Det er blitt knallbra. Nå gjenstår Seadrill-strukturen med de tilknyttede selskapene Sevan, North Atlantic Drilling og Seadrill Partners. Nå er det bare å jobbe på for å fikse Seadrill, men da må alle bidra, sa Fredriksen til DN, fra sitt kontor i London forrige uke. 

I 2013 var aksjekursen i selskapet oppe på 290 kroner aksjen. Etter at oljeprisfallet i 2014 førte til et stadig tøffere riggmarked har selskapets aksjekurs stupt til dagens nivå, et kursfall på omtrent 97 prosent.

Stormyr i Danske Bank Markets skriver at de nye kontraktene er positivt for Seadrill, og at det vil påvirke North Atlantic Drilling og rederiet Ship Finance, men vil ikke ha noen betydning for restruktureringen av selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er ikke noen drømmesituasjon å være min mann
Da Line Solberg Tomre (44) fant ut at hun måtte ha et sted for seg selv; skaffet hun nesten alt i hjemmet sitt gratis på finn og gjenbruksstasjoner.
02:16
Publisert: