– Bransjen møtte veggen.

Lars Peder Solstad, offshoreskiprederen fra Skudeneshavn i Rogaland, sminker ikke situasjonen når han beskriver markedet for norske rederier. Etter 25 år med nesten kontinuerlig oppgang var det stopp i kjølvannet av oljeprisfallet. Ratene kollapset, og høyt belånte rederier havnet i store finansielle problemer.

– Selskapene ble rigget som om veksten skulle fortsette. Når det ikke skjedde, hadde vi et problem, sier Lars Peder Solstad.

Solstad ble reddet ved at familien Solstad allierte seg med Kjell Inge Røkkes Aker for et år siden. Først ble Rem Offshore slukt, før selskapet gikk sammen med John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply og Ålesund-rederiet Farstad Shipping. Sammenslåingene har gjort Solstad til et av verdens største offshoreskiprederier målt i antall skip. Den formelle og endelige sammenslåingen mellom de fire selskapene vil være på plass i løpet av kort tid.

– For familien var verdien per aksje viktigere enn vår høy eierandel i selskapet, sier Lars Peder Solstad.

Bedre marked

Det sammenslåtte selskapet vil eie 150 skip og ha en rentebærende gjeld på 32 milliarder kroner. Rundt en tredjedel av flåten er i opplag. Men Solstad ser klare tegn til bedring i markedet. 

– Vi byr på mye, mye mer enn det vi gjorde for et år siden. Det er en helt annen aktivitet. Men det er lave rater. Det er nødt for å være stor aktivitet for at vi skal komme i gang igjen. Jeg tror ikke dette betyr at markedet er friskmeldt. Vi kommer til å få en tøff periode i vinter igjen, men vi har bunnet ut, og vi kan håpe når vi kommer ut i 2018 at det ser enda bedre ut, sier Solstad.

– Er denne økte aktiviteten sterkere enn du hadde ventet?

– Hvis du ser et halvt år tilbake, har vi vunnet mange kontrakter. Mye mer enn det jeg så for meg. Det har også sammenheng med flåten vår. Blant annet har vi gjort mye innenfor offshore vind. Jeg ser en klar bedring, sier Solstad.

Venter bedre sommer

Offshoreanalytiker Inger-Louise Molvær hos Westshore Shipbrokers i Kristiansand ser den samme bedringen som Solstad.

– Vi ser klare tegn på bedring i markedet, sier Molvær og peker på større aktivitet for riggbransjen, som i neste omgang gir arbeid for offshoreserviceskipene. 

Vedlikeholdsarbeid offshore som ble utsatt under oljekrisen, tas også opp igjen.

– Vi venter klart at sommeren i år skal bli bedre enn sist år, sier hun.

Men selv med et bedre marked, er en stor andel av flåten fortsatt i opplag. Til sammen er 118 skip som normalt betjener Nordsjø-bassenget i opplag. 

– Selv om antallet skip i opplag har falt siden starten på året, er det mest et resultat av at skip er solgt til selskaper utenfor offshoreindustrien eller de har gått ut av opplag på grunn av en tidsbegrenset kontrakt. Få skip er tatt ut av opplag på spekulasjon, noe som er positivt, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er antakeligvis sperregrensa som avgjør hvem som blir statsminister i Norge
Slik fungerer sperregrensen
02:55
Publisert: