Prisen på nordsjøolje ligger nedi 58 dollar fatet, drøyt 20 prosent ned fra toppnivået i april. Det skaper uro blant norske oljeservicebedrifter, som fortsatt sliter med pressede lønnsomhetsmarginer, milevidt unna toppnivåene fra før oljekrisen.

– Det er livsfarlig å være avhengig av norsk sokkel, sier toppsjef Rolf Egil Håland i Petroleum Technology Company (PTC) på Forus.

Brønnutstyrsfirmaet har nå 70 prosent av omsetningen fra andre markeder enn det norske, som domineres av ett stort oljeselskap.

– Vi vil jo være her også. Det er mye teknologi vi tester ut her. Men fremtiden for små bedrifter er ikke Norge, det er å komme seg ut, sier han.

Da står man bedre rustet i perioder da investeringslysten tørker opp i et høykostområde.

– Vår teknologi er ikke avhengig av ny boring. Det vi leverer, kan gå til gamle brønner. Midtøsten er full av brønner som har problemer vi kan fikse, sier han.

Dårlig nytt for oljeservice

Paretos oljemarkedsanalytiker Nadia Martin Wiggen mener de svakere oljeprisutsiktene er dårlig nytt for oljeservicebransjen sett under ett.

– Oljeselskapenes break-even-priser har kommet langt ned, så de kan klare seg med lave oljepriser, men for en oljeserviceindustri som prøver å få til et comeback i lønnsomhet, er ikke dette gode nyheter, sier Wiggen.

Hun er selv blant analytikerne som har nedjustert sine forventninger til oljeprisen i det siste, i likhet med både Rystad Energy og DNB Markets.

– Det virker stadig mindre sannsynlig at USA og Kina vil komme frem til en handelsavtale før valget. Markedet har inntil nå forventet en løsning tidligere enn det. Vi ser også tegn til at oljeetterspørselen svekkes i land som Sør-Korea, Japan og Tyskland. Kjøretøy-salget er på vei ned globalt, inkludert i USA, selv om vi ikke har sett at det har gitt færre kjørte kilometer ennå, sier Wiggen.

Pareto har ennå ikke publisert en ny oljeprisprognose, men Wiggen sier oljeprisen kanskje må ned til et nivå der den bremser skiferoljeproduksjonen i USA. Oljekartellet Opecs forsøk på å regulere oljemarkedet ser nemlig ikke ut til å holde. Saudi-Arabia har kuttet opptil 700.000 fat mer av sin dagproduksjon enn landets Opec-kvote tilsier, uten at prisen har styrket seg.

Mekaniker og CNC-operatør Atle Grødem (21) har jobbet i GMV siden 2016, da han begynte i lære. Han opplevde at ingen ville ansette lærlinger under krisen og tok heller et år ekstra på skole. Han mener fremtiden ser lysere ut. Foto: Tommy Ellingsen
Mekaniker og CNC-operatør Atle Grødem (21) har jobbet i GMV siden 2016, da han begynte i lære. Han opplevde at ingen ville ansette lærlinger under krisen og tok heller et år ekstra på skole. Han mener fremtiden ser lysere ut. Foto: Tommy Ellingsen (Foto: Tommy Ellingsen)

Tør ikke spå

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, som denne dagen er innom PTCs underleverandør GMV på Forus, mener leverandørindustrien sitter på nøkkelen til å håndtere oljeprissvingningene.

– Jeg er ikke skrudd sånn i hop at jeg går rundt og bekymrer meg. Vi vet at oljeprisen går opp og den går ned. Sånn kommer det også til å være i fremtiden. Grunnen til at jeg ikke er særlig bekymret, er at vi har et næringsliv som utvikler ny teknolog for å gjøre ting billigere, sier Freiberg.

Han sier han er imponert over gründerskapet han får se i bedriftene han besøker. PTC, som er 51 prosent eid av fondsforvalteren Herkules ved siden av lokale gründere, oppnådde i fjor et av sine beste resultater noensinne, med 19 prosent omsetningsvekst og 46 millioner i driftsresultat. Åtte prosent omsetningen går til forskning og utvikling. Toppsjef Håland vil ikke vedde hvor oljeprisen går:

– Den som hadde visst det, hadde vært rik og ikke jobbet med olje, sier Håland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.