Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) la torsdag frem resultatet for tredje kvartal. Det er det første kvartalet der den nylig tiltrådte sjefen Rune Olav Pedersen sitter bak roret.

Den ferske sjefen tar umiddelbart et oppgjør med både verdien og kapasiteten på flåten.

– Denne nedturen har vært lenger og dypere enn man hadde forventet. Vi mener det verste er bak oss, men jeg kan ikke vedde hele selskapet på et oppsving i markedet. Vi må endre det vi selv kan kontrollere, sier Pedersen.

«Mindre, svakere og mer usikkert»

«Markedet er mindre, svakere og mer usikkert enn før, og andelen kjøp av multiklientdata har økt betraktelig. Samtidig har verden blitt mer digital og kunder har sentralisert beslutningsprosessene sine», skriver selskapet.

Nå melder selskapet om store endringer.

Selskapet trenger en mer fleksibel flåte og vil derfor drifte seks skip i fjerde og første kvartal fremover. De to andre skipene i flåten vil bli brukt dersom det er etterspørsel i vinteren 2018-2019, sier Pedersen, ifølge TDN Finans.

– Reorganiseringen, kombinert med mer fleksible flåtekapasitet gjør oss bedre posisjonert til å håndtere situasjonen i markedet og forbedre kontantstrømmen og lønnsomheten, sier Pedersen.

Tar tap på 700 millioner kroner

Den nye konsernsjefen melder samtidig om nye nedskrivninger av selskapets verdier. Totalt tar det nye verdibarberinger på 86 millioner dollar i regnskapene. Det tilsvarer nesten 700 millioner kroner:

  • Seismikkflåten skrives ned med nesten 30 millioner dollar ettersom PGS reduserer kapasiteten.
  • Biblioteket av seismikkdata fra enkelte undersøkelser skrives ned med mer enn 40 millioner dollar. Det er særlig bibliotek i Mexicogulfen som reduseres.
  • Og PGS tar en nedskrivning på 16 millioner dollar knyttet til kontrakten for båten «Sanco Sword».

Får juling av markedet

Markedet er ikke særlig fornøyd med meldingene fra PGS og sender aksjen ned syv prosent etter få timers handel.

Selskapet leverte langt dårligere resultater enn ventet og vesentlig dårligere enn tredje kvartal i fjor.

Driftsresultatet ble minus 113 millioner dollar, mot minus 12 millioner dollar i samme periode i fjor. På forhånd var det ventet et resultat på minus seks dollar, ifølge TDN Finans.

Resultat før skatt kom på minus 136 millioner dollar, mot minus 24 millioner dollar i tredje kvartal 2016. Det var ventet et resultat før skatt på 228 millioner dollar.

Selskapet har ifølge TDN Finans booket rundt 70 prosent av selskapets flåtekapasitet for fjerde kvartal i år.(Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: